Το νερό είναι… φάρμακο!

643

Δεν είναι τυχαίο ότι ένας άνθρωπος ζει έως και 60 ημέρες χωρίς φαγητό, αλλά πολύ λιγότερο χωρίς νερό. Αυτό το δώρο της φύσης δεν έχει θερμίδες, αλλά προσφέρει και μεταφέρει όλα τα πολύτιμα, απαραίτητα στοιχεία που μας κρατάνε στη ζωή.

Τα μειωμένα επίπεδα υδάτωσης φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία. Θα αναφέρουμε τα κυριότερα προβλήματα που παρουσιάζονται από την έλλειψη νερού, εντελώς επιγραμματικά:

– Η έλλειψη νερού βλάπτει την καρδιαγγειακή λειτουργία, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου, ενώ επηρεάζει αρνητικά και την εγκεφαλική λειτουργία.

– Κάθε όργανο και σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού χρειάζεται το νερό, επειδή απομακρύνει τις τοξίνες, μεταφέρει θρεπτικά συστατικά, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και λιπαίνει τις αρθρώσεις, ενώ λειτουργεί ως απορροφητικό μέσο κατά των κραδασμών, μειώνοντας τις επιπτώσεις τους στα όργανα του σώματος. Τουλάχιστον το 80% των μυών, των νεφρών και των πνευμόνων μας αποτελείται από νερό, αρκετό από το οποίο χάνουμε καθημερινά μέσω του ιδρώτα αλλά και της επιδερμίδας, των πνευμόνων, των νεφρών, της ούρησης και της αναπνοής.

– Ο πυρετός, ο εμετός και η διάρροια αφυδατώνουν τον οργανισμό, οπότε, σε περίπτωση ιώσεων ή άλλων ασθενειών, χρειάζεται μεγαλύτερη κατανάλωση υγρών.

– Όταν η θερμοκρασία ή τα επίπεδα υγρασίας είναι ανεβασμένα στο περιβάλλον, χρειάζεται επιπλέον κατανάλωση υγρών, ενώ το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε δραστηριότητα ή άσκηση μας κάνει να ιδρώνουμε.

– Επαρκή υδάτωση χρειάζονται όλες οι ευπαθείς ομάδες, όπως τα παιδιά, οι έγκυες, οι λεχώνες, οι θηλάζουσες και τα άτομα τρίτης ηλικίας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα χρειάζεται πολύ νερό για όλες τις λειτουργίες που συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, όπως για τον σχηματισμό του πλακούντα. Τα άτομα μέσης ή μεγάλης ηλικίας πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό και όχι μόνο όταν διψάνε, επειδή το αίσθημα της δίψας μειώνεται με την ηλικία, με αποτέλεσμα την αιφνίδια αφυδάτωση.

– Όταν πάσχουμε από αφυδάτωση, τα ούρα είναι σκουρόχρωμα, με άσχημη οσμή. Το νερό είναι επίσης βοηθητικό για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ουροποιητικού. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι συμβάλλει τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης.

– Χωρίς νερό, το στόμα γίνεται ξηρό ή κολλώδες, δυσκολεύεται η παραγωγή δακρύων και τα μάτια κουράζονται ευκολότερα. Το ύδωρ βοηθάει στην ύγρανση των διόδων των ματιών, του στόματος και της ρινικής κοιλότητας. Αποτελεί μέρος του αίματος, του ιδρώτα, των δακρύων και του σάλιου.

– Το νερό διαδραματίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του κορμιού. Η αφυδάτωση και η υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσουν αδυναμία, πονοκεφάλους, ζάλη, θερμοπληξίες και, σε ακραίες περιπτώσεις, θάνατο.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept