Η άσκηση βοηθά τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο

181

ImageHandler.ashx
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο και σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι η ικανότητα άσκησης μειώνεται σημαντικά σε αυτούς τους ασθενείς, συν τω χρόνω.
Η Sharlene Greenwood, MD (Νοσοκομείο Κινγκς Κόλετζ, στο Λονδίνο) και οι συνεργάτες της εξέτασαν την επίδραση 12 μηνών άσκησης στη λειτουργία των νεφρών και στον κίνδυνο καρδιακής νόσου σε ασθενείς με προοδευτική χρόνια νεφρική νόσο, σταδίων 3-4. Για τη μελέτη, 20 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε μια ομάδα αποκατάστασης που έκανε προπόνηση 3 φορές την εβδομάδα και σε μια άλλη με τη συνήθη αγωγή. Ένα σύνολο από 18 συμμετέχοντες ολοκλήρωσε τη μελέτη (8 από την πρώτη ομάδα και 10 από τη δεύτερη).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην ομάδα άσκησης επιβραδύνθηκε σημαντικά ο ρυθμός έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας, ενώ βελτιώθηκε η καρδιο-αναπνευστική λειτουργία πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στην ομάδα που ακολουθούσε μόνο τη συνήθη φροντίδα.
«Η άσκηση είναι μια νεφρο-προστατευτική θεραπεία ακόμη και για ασθενείς σε προχωρημένα στάδια χρόνιας νεφρικής νόσου (3-4)», είπε η δρ Greenwood. «Η άσκηση, εκτός από την προστασία των νεφρών, βελτιώνει τη γενική υγεία και την ποιότητα ζωής, ενώ έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, μια σημαντική αιτία θνησιμότητας και νοσηρότητας σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο».
Ασθενείς σε αιμοκάθαρση
Σε μια άλλη μελέτη, η Francesca Mallamaci, MD (Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας του Συμβουλίου της Κλινικής Φυσιολογίας, στην Ιταλία), και οι συνεργάτες της δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα της άσκησης χαμηλής έντασης, που είναι εύκολη στην εφαρμογή της, με πρόγραμμα γυμναστικής στο σπίτι, σε ασθενείς που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση.
Έπειτα από 6 μήνες, οι επιδόσεις στα τεστ βαδίσματος 6 λεπτών βελτιώθηκαν στην ομάδα άσκησης. «Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα με άσκηση χαμηλής έντασης στο σπίτι βελτιώνει τη φυσική απόδοση σε ασθενείς με αιμοκάθαρση», δήλωσαν οι ερευνητές. «Η απλότητα και τη προσαρμοστικότητα του προγράμματος το καθιστούν κατάλληλο για τις ανάγκες ενός πληθυσμού υψηλού κινδύνου, όπως οι νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση».
ΠΗΓΗ: Αμερικανική Εταιρεία Νεφρολογίας (ASN)

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept