Νέα ορμόνη… με τα οφέλη της άσκησης

374

weight
Μια νέα ορμόνη που μιμείται τις επιδράσεις της άσκησης, είναι η πρόσφατη ανακάλυψη επιστημόνων του USC Leonard Davis School of Gerontology.
Η νέα ορμόνη καταπολεμά την αύξηση του σωματικού βάρους, αποτέλεσμα διατροφής υψηλής σε λιπαρά και ομαλοποιεί τον μεταβολισμό, ότι δηλαδή προσφέρει και η άσκηση.
Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες με ειδική ρυθμιστική δράση. Η ορμόνη που ανακαλύφθηκε πρόσφατα έχει την ονομασία «MOTS-c,» και στοχεύει κυρίως στο μυϊκό ιστό, όπου αποκαθιστά την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
«Αυτό αποτελεί μια σημαντική πρόοδο στον εντοπισμό των νέων θεραπειών για ασθένειες όπως ο διαβήτης,» δήλωσε ο δρ Pinchas Cohen, κοσμήτορας του USC Davis και ανώτερος συντάκτης της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στο «Cell Metabolism».
Η ερευνητική ομάδα χορήγησε ενέσιμα την ορμόνη MOTS-c, σε ποντίκια που η δίαιτά τους ήταν υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πράγμα που θα τους καθιστούσε παχύσαρκους και θα είχαν αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι ενέσεις, όχι μόνο δεν κατέστειλαν αυτές τις δύο επιδράσεις στους ποντικούς, αλλά τις ανέστρεψαν.
«Αυτή η ανακάλυψη ρίχνει νέο φως στα μιτοχόνδρια και τη θέση τους ως ενεργοί ρυθμιστές του μεταβολισμού», δήλωσε ο δρ Changhan Lee, βοηθός καθηγητής στο USC Davis.
Ενώ όλα τα πειράματα για τη δράση της MOTS-c έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε πειραματόζωα, οι μοριακοί αυτοί μηχανισμοί που επιδρούν στους ποντικούς, υπάρχουν σε όλα τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.
Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια από εταιρεία βιοτεχνολογίας, που έλαβε τα πνευματικά δικαιώματα.
 
ΠΗΓΗ: ScienceDaily

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept