Τι να κάνω με την ακμή;

167

ακμη
 
 
Της Τάνιας Βλαδένη M.Sc., Ph.D
Η ακμή είναι μια συνηθισμένη δερματοπάθεια που παρατηρείται σε εφήβους αλλά και σε ενήλικες. Είναι μια πάθηση των σμηγματογόνων αδένων και του πόρου μέσω του οποίου το περιεχόμενο του σμήγματος διοχετεύεται στην επιφάνεια του δέρματος.  Οι σμηγματογόνοι αδένες υπάρχουν κυρίως στο πρόσωπο, στη ράχη και στο στήθος – στέρνο.  Η ακμή συνοδεύεται από αυξημένη παραγωγή σμήγματος.
Ξεκινάει κατά την διάρκεια της εφηβείας (στα κορίτσια με την έναρξη της εμμήνου ρύσεως). Εμφανίζονται τότε τα πρώτα αντιπαθητικά δύο τρία σπυράκια.
Οι τύποι των σπυριών στην ακμή είναι :
• Οι φαγέσωρες άσπροι – μαύροι
• Οι βλατίδες, τα κόκκινα σπυριά
• Οι φλύκταινες, σπυριά με πύον
• Τα οξείδια (κύστεις)
Οι φλύκταινες και τα οξείδια όταν φύγουν, μπορεί να αφήσουν ουλές.  Σημάδια ή ουλές μπορούν να γίνουν  και όταν ο ασθενής πιέζει τα σπυριά. Η πάθηση, αν και δεν έχει αξιόλογη επίδραση στην σωματική υγεία του ατόμου, έχει όμως σοβαρές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Τα νεαρά άτομα με ακμή διακατέχονται από άγχος και φόβο απόρριψης από το αντίθετο φύλο.  Έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση με συνέπεια χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο ή την εργασία. Σε πολλά άτομα τα σημάδια της ακμής στο πρόσωπο αποτελούν ένα τείχος που τους χωρίζει από τον έξω κόσμο.
Η Τάνια Βλαδένη είναι Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, τ.Ιατρος Νοσοκ «Ανδρ. Συγγρός», Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος EADV, Μέλος ESPD, Απόφοιτος Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας ( Υγιεινολόγος)
 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept