Ποιες δερματικές παθήσεις ταλαιπωρούν την έγκυο-Τί πρέπει να γνωρίζει

3.774

Πολλοί είναι οι φόβοι κάθε εγκύου για το μωρό της, για το αν θα πάνε όλα καλά μέχρι να πάρει την πρώτη του ανάσα.Την ίδια ώρα το σώμα της αλλάζει και μαζί και η ψυχολογία της. Ακόμη και στο πρόσωπό της διακρίνονται αλλαγές.

Οι ειδικές παθήσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι:
1) Πεμφιγοειδές της εγκυμοσύνης. Σπάνια αυτοάνοση πάθηση. Εμφανίζεται συνήθως στο 3ο τρίμηνο της κύησης, με έντονο κνησμώδες εξάνθημα. Κίνδυνος πρόωρου τοκετού, μικρού νεογνού.
2) Πολύμορφο εξάνθημα της εγκυμοσύνης. Σχετικά συχνή πάθηση. Εμφανίζεται στο 3ο τρίμηνο, με κνησμώδες εξάνθημα που ξεκινάει από τις ραβδώσεις. Δεν επηρεάζει την εγκυμοσύνη ή το παιδί.
3) Ενδοηπατική χολόσταση της εγκυμοσύνης. Σχετικά σπάνια πάθηση. Εμφανίζεται στο 2ο ή 3ο τρίμηνο σε γενετικά προδιατεθειμένες γυναίκες. Εμφανίζεται γενικευμένος κνησμός, χωρίς άλλες δερματικές εκδηλώσεις. Κίνδυνος εμβρυϊκού θανάτου.
4) Ατοπικό εξάνθημα της εγκυμοσύνης. Συχνή πάθηση. Σχετίζεται με την ατοπία, δηλαδή την ατοπική δερματίτιδα, την αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα. Εμφανίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια κύησης. Οι εκδηλώσεις είναι με κνησμώδες εξάνθημα σε διάφορα σημεία του σώματος. Δεν επηρεάζει το έμβρυο.
Προϋπάρχουσες  παθήσεις δέρματος,  που επηρεάζονται από την εγκυμοσύνη
1) Ακμή: Συνήθως βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
2) Περιστοματική δερματίτιδα: Μπορεί να πρωτοεμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με εκδηλώσεις στο πρόσωπο που μοιάζουν με αυτές της ακμής
3) Ροδόχρους νόσος: Σε κάποιες κυοφορούσες  ασθενείς επιδεινώνεται.
4) Ψωρίαση: Bελτιώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως αμέσως μετά το τοκετό έχουμε έξαρση.
5) Ερυθηματώδης λύκος: Χειροτερεύει.
6) Αντιφωσφολιπιδαιμικό σύνδρομο. Κίνδυνος θρομβώσεων και αποβολής.
7) Συστηματική Σκλήρυνση (Σκληροδερμία ): Βελτιώνεται.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept