Με την άσκηση καθυστερούμε τη γήρανση

116

 
There's a correlation between activity and a lower death rate in older adults.
Η καλή φυσική κατάσταση του ανθρώπου, προστατεύει το DNA από βλάβες και προκαλεί βιολογική καθυστέρηση της γήρανσης, αποκαλύπτει νέα μελέτη.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περίπου 100 ηλικιωμένους και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Experimental Gerontology»: Διαφορετικοί τύποι δραστηριοτήτων μειώνουν τη γήρανση του DNA και καθυστερούν την εμφάνιση γενετικής βλάβης στους ηλικιωμένους ή, ακριβέστερα, εμποδίζουν τη γενετική προδιάθεση πολλών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία (καρδιαγγειακά, διαβήτης, καρκίνος κ.ά.).
Ο επικεφαλής της έρευνας Karl-Heinz Wagner του Πανεπιστημίου της Βιέννης, δήλωσε στην ANSA: «Στο σύνολό τους, η κοινωνική πρόνοια, τα γεγονότα και η κοινωνική ζωή είναι σημαντικοί παράγοντες, που πολλές φορές υποτιμώνται σε ό,τι αφορά την υγεία των ηλικιωμένων».
Για τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, ο δρ Giuseppe Paolisso της Ιταλικής Εταιρείας Γηριατρικής και Γεροντολογίας, λέει πως τον βρίσκουν απολύτως σύμφωνο, αφού είναι γνωστό πως η άσκηση μειώνει την οξειδωτική βλάβη που συνοδεύει τη γήρανση.
Συχνά, η μεταφορά των ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας συνδέεται με τους όρους του υποσιτισμού, της κατάθλιψης και της αεργίας. Εξ ου προήλθε και η ιδέα των μελετητών να παρατηρήσουν το αποτέλεσμα μιας παρέμβασης 6 μηνών στο DNA ηλικιωμένων που ζούσαν σε οίκους ευγηρίας.
Οι Αυστριακοί ερευνητές μελέτησαν ηλικιωμένους 65 έως 98 ετών, που φιλοξενούνται σε ειδικές πανσιόν για ηλικιωμένους. Μέσα σε 6 μήνες έγιναν 2 είδη παρέμβασης: α) φυσική άσκηση (για τη βελτίωση της δύναμης και της αντοχής) με ή χωρίς συμπληρώματα βιταμινών και β) γνωστική εκπαίδευση.
Η φυσική δραστηριότητα -και η γνωστική εκπαίδευση- ήταν σε θέση να επιβραδύνει την εμφάνιση κάθε είδους βλάβης που σχετίζεται με την αστάθεια του γονιδιώματος του DNA. Η παρέμβαση των ειδικών φαίνεται να επιβράδυνε τη γήρανση του DNA. «Η χρωμοσωμική βλάβη που παρατηρείται συνήθως», λέει ο δρ Wagner, «μειώνεται έως και κατά 20% ύστερα από 6 μήνες παρέμβασης με άσκηση και νοητική δραστηριότητα».
 
ΠΗΓΗ: ANSA

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept