ΑΡΘΡΟ: Αλκοόλ, αλμυρές τροφές γεμίζουν τα μάτια ρυτίδες

142

προσωπο
 
Δρ. Τάνια Βλαδένη
Της Δρ. Τάνιας Βλαδένη*
 
Η περιοχή των ματιών είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή του προσώπου. Το γέλιο, το δάκρυ, το συνοφρύωμα, όλα μας τα συναισθήματα εκφράζονται μέσα από τα μάτια, αναγκάζοντας τους μυς σε συνεχείς συσπάσεις που σιγά-σιγά αφήνουν τα σημάδια τους: ρυτίδες και λεπτές γραμμές. Αν η επιδερμίδα είναι ξηρή πιθανόν οι ρυτίδες να είναι και πιο εμφανείς.
Η κούραση, η κακή διατροφή και οι λίγες ώρες ύπνου ευθύνονται επιπλέον σε μεγάλο βαθμό για τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες.
• Η κυριότερη αιτία του πρηξίματος που δημιουργείται στην περιοχή γύρω από τα μάτια, είναι η κατακράτηση υγρών η οποία προκύπτει από την κατανάλωση αλμυρών τροφών και μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ.
• Οι μαύροι κύκλοι οφείλονται κυρίως σε κληρονομικούς παράγοντες, στα σκούρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, καθώς και στη διαστολή των αγγείων με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αιματική ροή στη συγκεκριμένη περιοχή.
Η ευαισθησία της περιοχής γύρω από τα μάτια έγκειται στην ίδια τη σύσταση της επιδερμίδας, η οποία στη συγκεκριμένη περιοχή είναι 10 φορές πιο λεπτή από αυτή του υπόλοιπου προσώπου. Γι’ αυτό είναι πιο ευάλωτη σε όλους τους εξωτερικούς παράγοντες, με κυριότερο την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία στην οποία οφείλεται και η πρόωρη γήρανση του δέρματος. Στην περιοχή των ματιών οι σμηγματογόνοι αδένες είναι λιγότεροι, γεγονός που ευνοεί την εμφάνιση των λεπτών γραμμών.
 
*Δρ. Δερματολογίας, Επιμελήτρια Α΄ στο ΠΕΔΥ

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept