Παραμύθια: Καθοριστικά για την εξέλιξη του παιδιού

191

Μέσα από τους μύθους του αισώπου,τις παραβολές του Χριστού, τα παραμύθια του Άντερσεν, τα παιδιά, μαθαίνουν να προσεγγίζουν τον κόσμο, αντιλαμβάνονται συμβολισμούς και διδάγματα αλλά κυρίως αναπτύσσουν μέσα από τις διάφορες οπτικές προσέγγισης, την αντίληψήτους.

Ένα καλό παραμύθι στην ουσία, διδάσκει ευρείες έννοιες. Τον πλούτο και την φτώχεια,το καλό και το κακό, την απολαβή αλλά και την ανταπόδοση. Τις δυσκολίες, τις προκλήσεις αλλά και τις παγίδες.

Κάποτε, ο Αϊνστάιν, όταν ρωτήθηκε από μία μητέρα για το τι θα μπορούσε να κάνει ώστε ο γιος να γίνει της εξυπνότερος, απάντησε περίπου ως εξής: «Διαβάζετέ του παραμύθια».

Η μητέρα, που φάνηκε να μην έχει μείνει απόλυτα ικανοποιημένη από την απάντηση, ρώτησε τι άλλο θα μπορούσε να κάνει.

Η απάντηση που πήρε, τότε, ήταν: «Διαβάστε του ακόμα περισσότερα !».

Ένα καλό παραμύθι έχει πάντα πολλές «αναγνώσεις», δηλαδή πολλά επίπεδα και οπτικές προσέγγισης που διευρύνουν την αντίληψη των παιδιών

Οι θετικές επιπτώσεις των παραμυθιών

– Διευρύνουν τον κόσμο των εμπειριών του παιδιού, δίνοντάς του -ταυτόχρονα και με έναν φυσικό και αβίαστο τρόπο- σημαντικές πληροφορίες για την πολιτισμική του κληρονομιά.

– Τροφοδοτούν και εξελίσσουν τη φαντασία που δίχως αυτήν δεν είναι δυνατόν να προκύψει κάτι καινούργιο και δημιουργικό.

– Εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο του παιδιού, ενισχύουν την αφηγηματική του ικανότητα και γενικότερα τη δυνατότητα έκφρασής του.

– Ενδυναμώνουν τη συναισθαντικότητα καθώς και την ικανότητα συγκέντρωσης του παιδιού. Το δεύτερο είναι ιδιαίτερα σημαντικό κυρίως με παιδιά που έχουν δυσκολίες διάσπασης προσοχής ή/και υπερκινητικότητας.

– Διασκεδάζουν και δίνουν την ευκαιρία στο παιδί να έρθει σε επαφή και να διαχειρίζεται πολλά και έντονα συναισθήματα.

– Δείχνουν τρόπους αντιμετώπισης και επίλυσης διαφόρων δύσκολων καταστάσεων και καλλιεργούν βασικές ηθικές αξίες και αρχές.

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept