Η γιορτή της ημέρας ξεκίνησε από μια καλή κόρη…

127

Υπάρχει κάτι έντονα οξύμωρο στη   “Μέρα της μητέρας” που τιμάμε σήμερα.

Κατ αρχάς, δημιουργός της, είναι μια γυναίκα, που δεν έκανε ποτέ  παιδιά.

Η  Αnna Jarvis.

Το άλλο παράδοξο είναι, πως όταν η ίδια, μετά από έντονη δράση, κατάφερε να καθιερωθεί η “μέρα της μητέρας”,  κατήγγειλε την επέτειο για εμπορική εκμετάλλευση και αγωνίστηκε  για την κατάργησή της …

Η Αννα Τζάρβις, επηρεασμένη από την εθελοντική δράση της μητέρας της το 1850 στη δυτική Βιρτζίνια, ζήτησε, πέτυχε και  αφιέρωσε την πρώτη επέτειο στην βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, στην μείωση την βρεφικής θνησιμότητας και τον περιορισμό μόλυνσης γάλακτος.

Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά τον πόλεμο, η Jarvis και οι υπόλοιπες γυναίκες οργάνωναν πικνίκ “Φιλίας” και πραγματοποιούσαν συμβολικές εκδηλώσεις με σκοπό την ενεργό πολιτική δράση του γυναικείου πληθυσμού για την προώθηση της ειρήνης και συμφιλίωσης των αντιμαχόμενων πλευρών.

Ήταν τότε όταν η Julia Ward Howe,  γνωστή για τη σύνθεση του Ύμνου μάχης για τη Δημοκρατία συνέταξε τη Διακήρυξη για τη Γιορτή της Μητέρας καλώντας τις γυναίκες να αναλάβουν ενεργό πολιτικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης.

Στις 10 Μαΐου εκείνης της χρονιάς, οικογένειες συγκεντρώθηκαν σε εκδηλώσεις στη γενέτειρα της Jarvis στο Grafton της West Virginia – μια εκκλησία που τώρα έχει μετονομαστεί σε Διεθνή Βωμό της Ημέρας της Γυναίκας – καθώς και στη Φιλαδέλφεια, όπου η Jarvis ζούσε εκείνη την εποχή, και σε πολλές άλλες πόλεις.

Σε μεγάλο βαθμό κυρίως μέσω των προσπαθειών της Jarvis η Ημέρα της Μητέρας άρχισε να γιορτάζεται σε περισσότερες πόλεις, μέχρι που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Woodrow Wilson το 1914 καθιέρωσε επίσημα την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Στα χρόνια που ακολούθησαν άρχισε να αλλοιώνεται το νόημα της επετείου. Δώρα, γλυκά, λουλούδια, κάρτες εμπορευματοποίησαν τον χαρακτήρα της γιορτής.

Η Jarvis τότε αποφασίζει να λάβει δράση για να επιστρέψει την Ημέρα της Μητέρας στις αρχικές της ρίζες, αφιερώνοντας ένα σημαντικό μέρος από την κληρονομιά της για το σκοπό αυτό.

Με συνεχόμενες διαμαρτυρίες ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου εμπόρων ζαχαροπλαστικής στη Φιλαδέλφεια, η Anna δεν σταματά να μάχεται μέχρι τις αρχές του 1940 όπου και πεθαίνει μόνη και απένταρη, σε σανατόριο της Φιλαδέλφεια.

Η ίδια θα μπορούσε  επωφεληθεί από την ταυτότητα που δόθηκε αργότερα στην ημέρα, αλλά προτίμησε να αποστασιοποιηθεί από το πνεύμα του καταναλωτισμού.

Στη Γιορτή της Μητέρας υπολογίζεται ότι ανταλλάσσονται 133 εκατομμύρια κάρτες ενώ σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου, οι συνολικές δαπάνες αναμένεται να φτάσουν για μια ακόμη χρονιά, τα 19.9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή:dogma.gr και mixanitouxronou.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept