Η ρύπανση της ατμοσφαιρας προκαλεί υπέρταση στα παιδιά

168

Ακόμη και η έγκυος με την αναπνοή της, εκθέτει το έμβρυο στα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.Παλαιότερες μελέτες είχαν συνδέσει άμεσα τη μικροσωματιδιακή ατμοσφαρική ρύπανση με την υπέρταση σε παιδιά και ενήλικες και την είχαν αναδείξει ως μείζονα συνεισφέροντα παράγοντα στη νοσηρότητα και τη πρόωρη θνησιμότητα, παγκοσμίως.

Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension τα μικροσωματίδια PM2.5 που εκλύονται από τους κινητήρες των οχημάτων και την καύση βιομάζας, κάρβουνου και πετρελαίου, αποτελούν μέρος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και έχει αποδειχθεί ότι καταφέρνουν να εισχωρούν στο κυκλοφορικό σύστημα και να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία. Οι ερευνητές μελέτησαν 1.293 μητέρες και τα παιδιά τους που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη Boston Birth Cohort. Τα παιδιά είχαν υποβληθεί σε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης μεταξύ τριών και εννέα ετών. Επίσης, οι επιστήμονες συνεκτίμησαν το σωματικό βάρος γέννησης και το μητρικό κάπνισμα.

«Η μελέτη μας, όμως, είναι η πρώτη που δείχνει ότι η εισπνοή μολυσμένου αέρα έχει αρνητική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία των απογόνων κατά την παιδική ηλικία. Η υπέρταση στην παιδική ηλικία συχνά συντελεί και σε υπέρταση στην ενήλικη ζωή, η οποία είναι κυρία αιτία καρδιαγγειακής νόσησης», εξηγεί ο Νοελ Μουελερ, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη και συγγραφέας της μελέτης.

Από τη συνδυαστική ανάλυση προέκυψε ότι, τα παιδιά που είχαν εκτεθεί ως έμβρυα σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης είχαν 61% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση στην παιδική ηλικία, συγκριτικά με εκείνα που είχαν εκτεθεί σε ελάχιστη ρύπανση.

Η αυξημένη έκθεση σε μολυσμένο αέρα κατά το τρίτο τρίμηνο, όταν δηλαδή το έμβρυο παίρνει ταχύτερα βάρος, είναι ήδη γνωστό ότι επηρεάζει αρνητικά το σωματικό βάρος γέννησης αλλά από τα παρόντα στοιχεία προκύπτει επίσης ότι η σχέση με τη αρτηριακή πίεση είναι ανεξάρτητη του σωματικού βάρους γέννησης του παιδιού.

«Τα αποτελέσματα επισημαίνουν την ανάγκη μείωσης των PM2.5 στο περιβάλλον. Διότι όχι μόνο η έκθεση σε αυτά αυξάνει τον κίνδυνο νοσηρότητας και θανάτου σε όσους εκτίθενται άμεσα, αλλά επειδή περνά τον φραγμό του πλακούντα επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου και αυξάνει τον κίνδυνο παιδικής υπέρτασης», σχολιάζει ο Δρ Μουελερ.

Πηγή:.in.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept