Μόνο ένα στα δέκα περιστατικά κακοποίησης παιδιών καταλήγουν σε ιατροδικαστική δομή

166

Τα χέρια ψηλά σηκώνει η  Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία σχετικά με τη διερεύνηση των υποθέσεων παιδικής κακοποίησης,αφού κανένα παιδιατρικό νοσοκομείο δεν έχει ιατροδικαστή και στη διαδρομή για την  πλησιέστερη ιατροδικαστική δομή, περιστατικά,χάνονται στην πορεία καθώς δεν υπάρχει ολοκληρωμένη ιατροδικαστική διερεύνηση 

Παρά το γεγονός ότι η ιατροδικαστική επιστήμη έχει πρωτεύοντα ρόλο στη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων,αλλά και στη διερεύνηση αιφνίδιων και βίαιων θανάτων παιδιών, φαίνεται πως δεν μπορεί παρά να παρακολουθεί τα ” τα παιδιά να γίνονται «μπαλάκια» μεταξύ κλινικών και δομών μέχρι να φθάσουν στον ιατροδικαστή. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που περιστατικά χάνονται στην πορεία καθώς τελικά δεν υπάρχει ολοκληρωμένη ιατροδικαστική διερεύνηση”αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΙΕ.

«Η Πολιτεία θα πρέπει να εκπληρώσει τη βασική της υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία και να δημιουργήσει σε κάθε νομό ιατροδικαστικές δομές που να μπορεί να προσφύγει αυτός που το έχει ανάγκη. Ειδικά για τα παιδιά αυτή η ανάγκη είναι επιτακτική. Κάθε ημέρα που περνάει, αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που βιώνουν την κακοποίηση και τα οποία χωρίς την ιατροδικαστική διερεύνηση θα παραμένουν θύματα όσο αντέχουν», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Δρ Γρηγόρης Λέων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την«Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» προκύπτει ότι, το 2016 υπήρξαν συνολικά 717 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Οι καταγγελίες μάλιστα αφορούσαν στο σύνολό τους 1.413 παιδιά.« Αν δούμε όμως πόσα παιδιά έχουν καταλήξει τον ίδιο χρόνο σε ιατροδικαστικές δομές, αυτά εκτιμώνται σε λιγότερο από το 10% των συγκεκριμένων καταγγελιών», σημειώνει.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept