Εξωλεκτική επικοινωνία : Τα παιδιά αναγνωρίζουν τα συναισθήματα

53

Τα μικρά παιδιά είναι τετραπέρατα! Μπορούν ακόμη κι αν δεν ξέρουν καλά καλά να μιλήσουν, να κατανοήσουν συναισθήματα, οχι μόνο στη μητρική τους γλώσσα, αλλά και σε ξένες γλώσσες, επειδή ακούνε με τη φωνή της καρδιάς! Το απέδειξε, άλλωστε, επιστημονική έρευνα.

Η διαφορετική γλώσσα δεν αποτελεί απροσπέλαστο εμπόδιο για την κατανόηση των συναισθημάτων και την ενσυναίσθηση. Τα παιδιά είναι ικανά να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα εστιάζοντας μονο στη φωνή  όπως διαπίστωσε  η νέα διεθνής έρευνα, με επικεφαλής μια Ελληνίδα επιστήμονα της διασποράς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη λέκτορα αναπτυξιακής νευροεπιστήμης Γεωργία Χρονάκη του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κεντρικού Λάνκασιρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», ζήτησαν από 57 παιδιά και 22 νεαρούς ενηλίκους, χωρίς γνώση ξένων γλωσσών, να αναγνωρίσουν τα διάφορα συναισθήματα (θυμός, φόβος, ευτυχία, λύπη, άγχος κ.ά.), που εκδήλωναν ηθοποιοί σε διάφορες γλώσσες (αγγλικά, κινεζικά, ισπανικά, αραβικά).

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά μπορούν να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα και σε κάποια άλλη γλώσσα, πέραν της μητρικής. Η ακρίβεια αναγνώρισης είναι μεγαλύτερη, όταν η φωνή που ακούν, είναι θυμωμένη ή λυπημένη.

Η συναισθηματική αναγνώριση βασίζεται στα επιμέρους χαρακτηριστικά της φωνής (τόνο, ένταση, χροιά, ρυθμό κ.ά.), ενώ η μητρική γλώσσα αναμφίβολα παρέχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων.

Η μελέτη δείχνει ότι αυτή η ικανότητα φωνητικής αναγνώρισης βελτιώνεται αρκετά από την εφηβεία έως την ενηλικίωση, ενώ μικρότερη είναι η βελτίωση από την παιδική ηλικία έως την εφηβεία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει