Κινδυνεύουν εκατομμύρια παιδιά : Είναι εκτεθειμένα σε επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης

357

Το ένα τρίτο των παιδιών που ζουν στη Βρετανία–περίπου 4,5 εκατομμύρια παιδιά–κατοικούν σε περιοχές με επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με μια έκθεση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) που ανακοίνωσε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη βρετανική πρωτεύουσα δεν είναι επαρκή ώστε να μειωθεί το φαινόμενο.

«Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε περίπου το 71% των πόλεων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανόν να παραμείνουν για ακόμη 12 χρόνια», σημειώνει η έκθεση.

Μια ξεχωριστή έκθεση της ΜΚΟ Global Action Plan, που επίσης δόθηκε στη δημοσιότητα, διαπίστωσε ότι τα παιδιά είναι κατά 30% περισσότερο εκτεθειμένα σε σχέση με τους ενήλικες σε επικίνδυνα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης προερχόμενα από οχήματα σε πολυσύχναστους δρόμους και αυτό οφείλεται στο χαμηλότερο ύψος τους.

Η θερμική απεικόνιση εκτός σχολείων δείχνει την επίδραση των εκπομπών των αυτοκινήτων στα παιδιά

Τα παιδιά κάτω των 11 ετών εκτίθενται σε 30% περισσότερο τοξική ρύπανση από τους γονείς τους γιατί βρίσκονται πιο κοντά στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

Ο βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ παραδέχθηκε ότι η έκθεση της Global Action Plan είναι ανησυχητική ενω ανέφερε σε ε ανακοίνωσή του: «το νέο μας σχέδιο, η Στρατηγική Καθαρού Αέρα, ορίζει με ποιόν τρόπο θα είμαστε η πρώτη μεγάλη ανεπτυγμένη οικονομία που θα μειώσει την ρύπανση του αέρα ώστε να είναι σύμφωνη με τα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και έχουμε επενδύσει 3,6 δισ λίρες (4,6 δισ δολάρια) για να μειώσουμε τις εκπομπές των βλαβερών αερίων».

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept