Χοληστερίνη στα παιδιά: Ποιες είναι οι ενδείξεις

246

Υψηλές τιμές χοληστερίνης, συνέπεια των κακών διατροφικών συνηθειών αλλά και της έλλειψης άσκησης εμφανίζουν όλο και περισσότερα παιδιά. Οι γονείς θα πρέπει να βάλουν στο πρόγραμμα μια αλλαγή διατροφικών συνηθειών και ένα πρόγραμμα γυμναστικής .

Ως παθολογικές τιμές χοληστερίνης, ορίζονται στα παιδιά  εκείνες που ξεπερνούν το όριο των 200mg% για την ολική χοληστερίνη, ενώ η πρώτη μέτρηση πρέπει να γίνεται όταν γίνονται και τα πρώτα εμβόλια.

Μπορεί να μεταβληθεί η τιμή της χοληστερίνης σε παιδιά με παθολογικές τιμές; Ο κ. Τσούγκος,Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλώνει πως  εξαρτάται από τον τρόπο ζωής των παιδιών. «Η χοληστερίνη θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα στα παιδιά όταν δεν είναι υπέρβαρα και γενικότερα προσέχουν την διατροφή τους και αθλούνται. Εξαιρείται του κανόνα,η ομόζυγος οικογενής υπερχοληστερολαιμία, που χρήζει φαρμακευτικής θεραπείας εξ αρχής».

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τον παράγοντα κληρονομικότητα. Όταν δηλαδή υπάρχει κακό οικογενειακό ιστορικό όπως π.χ. έμφραγμα στους γονείς ή τους συγγενείς πρώτου ή δευτέρου βαθμού σε ηλικίες κάτω των 50 ετών ή πολύ περισσότερο εγκεφαλικά επεισόδια τότε η υψηλή χοληστερίνη στα παιδιά ίσως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί φαρμακευτικά το θέμα.

Ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ηλίας Τσούγκος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρινίζει:» Στο μέσο άνθρωπο οι ορατές βλάβες στις αρτηρίες αρχίζουν να εμφανίζονται από την εφηβική ηλικία υπό μορφή γραμμώσεων που εξελίσσονται σε αθηρωματικές πλάκες. Οι πλάκες αυτές μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσουν και να δημιουργήσουν συνθήκες για έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο, ακόμα και σε ηλικίες κάτω των 40 ετών».

 

.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept