Αυτός κι αν είναι μαστερ σεφ τζουνιορ!

140

Η μαγειρική συγκινεί πολύ τα παιδιά. Μέσα από τις συνταγές ανακαλύπτουν ένα καινούριο κόσμο. Αυτό συνέβη και με ένα 11χρονο παιδί.

Αν και η λευχαιμία τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το σχολείο, ο Παλαιστίνιος Μαχμούντ Αμπού Νάντα έγινε σεφ μετά την παρακολούθηση μαθημάτων μαγειρικής σε ένα εστιατόριο στη Γάζα.

Σήμερα μπορεί να ετοιμάσει πολλά διαφορετικά πιάτα. Ο 11χρονος, επέλεξε την οικιακή εκπαίδευση λόγω της επιδείνωσης της υγείας του. Ωστόσο, η ασθένειά του δεν τον εμπόδισε να ασχοληθεί με την μαγειρική εντυπωσιάζοντας του γύρω του.

Όπως διηγείται ο ίδιος στο κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα, όλα ξεκίνησαν όταν αποφάσισε να μπει στην κουζίνα ενός εστιατορίου στη Γάζα μία ημέρα που έτρωγε εκεί με την οικογένειά του.

Αυτά που είδε κέντρισαν τόσο πολύ το ενδιαφέρον του που έμεινε αρκετή ώρα για να παρακολουθεί με θαυμασμό τον σεφ. Αμέσως μετά ο Αμπου Νάντα υποβλήθηκε σε μια μικρή δοκιμή από τον σεφ του εστιατορίου, ο οποίος έβαλε πολλά μπαχαρικά στα  πιάτα του και ο 11χρονος τον  εξέπληξε δείχνοντας του οτι μπορεί να τα αναγνωρίσει από τη μυρωδιά τους.

Στη συνέχεια θέλησε να δουλέψει δίπλα στους σεφ των μεγάλων εστιατορίων, εκείνοι όμως αρνήθηκαν επειδή ο νόμος απαγορεύει την παιδική εργασία. Τον δέχθηκαν όμως ως εκπαιδευόμενο και με το πέρασμα του χρόνου, έμαθε τα μυστικά αρκετών ανατολίτικων και δυτικών πιάτων.

Ο 11χρονος αποκάλυψε το ταλέντο του για πρώτη φορά πριν από τρία χρόνια, όταν άρχισε να μιμείται τη μητέρα του φτιάχνοντας σάντουιτς και χυμούς. Το πρώτο πιάτο που έφτιαξε ήταν ένα μεγάλο σάντουιτς με αυγά και λαχανικά για τη μεγαλύτερη αδερφή του, Γιασμίν, πέντε χρόνια μεγαλύτερή του, που πάσχει επίσης από καρκίνο.

Όπως λέει, χτύπησε τα αυγά μόνα τους στην αρχή, μετά πρόσθεσε μερικά μπαχαρικά και ύστερα έφτιαξε μία ειδική σάλτσα. Στη συνέχεια πρόσθεσε μερικά λαχανικά και έψησε το μείγμα το οποίο έβαλε στο πιάτο μαζί με το δημοφιλές αραβικό ψωμί.

Η πρώτη του πρακτική εξάσκηση εκτός σπιτιού ήταν στη διάρκεια της θεραπείας του σε μία τοπική ομάδα υποστήριξης του καρκίνου στη Γάζα. Προσφέρθηκε να μαγειρέψει για τους ασθενείς και για 60 παιδιά…Έφτιαξε το ίδιο σάντουιτς που είχε κάνει για την αδελφή του.

Ενώ η οικογένειά του εκτιμά το ταλέντο του, παράλληλα φοβάται ότι η σωματική προσπάθεια μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του καθώς ο μικρός υποβάλλεται συχνά μαζί με την αδελφή του σε μετάγγιση αίματος.

Ο ίδιος ο Αμπου Νάντα γνωρίζει τη φύση της ασθένειάς του, η οποία απαιτεί από αυτόν να μην καταπονείται και να μένει στο σπίτι. Όμως η αγάπη του για τη μαγειρική είναι τόσο δυνατή που τον κάνει να ξεχνά την ασθένειά του και να οργανώνει τον χρόνο του ώστε να εργάζεται ήρεμα και άνετα για να μην κουράζεται.

Εκτός από την εκπαίδευσή του στο εστιατόριο, ο 11χρονος σερφάρει στο Διαδίκτυο όπου ανακαλύπτει νέες γεύσεις από διάφορα μέρη του κόσμου.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept