Προσοχή στα παιχνίδια- Ποια μπορεί να γίνουν επικίνδυνα

178

Τα παιδιά, παίζοντας μαθαίνουν και εξερευνούν  το περιβάλλον.Από τη μικρή ηλικία κάθε τι που πιάνουν το βάζουν στο στόμα τους γιατί έτσι έχουν μάθει να αντιλαμβάνονται τον κόσμο!

Πολλά απο τα παιχνίδια τους όμως μπορεί να τα βάλουν σε κίνδυνο, ειδικά, όταν πειραματίζονται με τη μύτη, το στόμα ή τα αυτιά τους.

Η βάση δεδομένων με τα περιστατικά εισαγωγών σε νοσοκομεία της Αγγλίας (Hospital Episode Statistics) δείχνει ότι τα παιδιά από ενός έως τεσσάρων ετών είναι πιθανότερο να αναζητήσουν βοήθεια για την αφαίρεση ξένου σώματος από την μύτη, ενώ τα μεγαλύτερα, 5 έως 9 ετών, μεταφέρθηκαν στα επείγοντα περιστατικά με κάποιο ξένο αντικείμενο στο αυτί τους.

Μικρά κοσμήματα κρύφτηκαν επίσης στις μύτες και στα αυτιά των παιδιών ( στο  40% των περιπτώσεων ) ενώ χαρτινα ή πλαστικά παιχνίδια αφαιρέθηκαν κυρίως από μύτες.Σύμφωνα με το BBC, τα παιδιά είναι υπεύθυνα για την μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων αυτών–το 95% των αντικειμένων αφαιρούνται από τις μύτες τους και το 85% από τα αυτιά τους από τα οποία εξάγονται συνήθως μπατονέτες και ξύλινα παιχνίδια.

Η έρευνα επισημαίνει: «Η ύπαρξη ξένων σωμάτων σε παιδιά αποδίδεται γενικώς στην περιέργεια, στο καπρίτσιο να εξερευνούν τα παιδιά τις κοιλότητες του σώματός τους και στην τυχαία είσοδο ενός ξένου σώματος».

Ο συγγραφέας της έρευνας δρ Σάιμον Μόρις, ένας ειδικός στο νοσοκομείο Morriston στο Σουάνζι, λέει ότι έχει δει «από μπιζέλια, μέχρι αυτοκόλλητα ματάκια, μπαλάκια από αφρολέξ και σακουλάκια φύλαξης τροφίμων» μέσα σε αυτιά και μύτες.

Υπογραμμίζει μάλιστα ότι το πιο επικίνδυνο ξένο σώμα είναι οι μπαταρίες.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept