Έγινε ενός έτους το μωρό που γεννήθηκε από μήτρα νεκρής δότριας!

180

Σε κάποιους προκαλεί δέος και σε άλλους ανατριχίλα η είδηση οτι η μήτρα νεκρής δότριας κατάφερε να δώσει ζωή σε βρέφος! Είναι η πρώτη φορά που στέφθηκε με επιτυχία η ιατρική προσπάθεια παρά το γεγονός οτι το παρελθόν είχε επιχειρηθεί κάτι ανάλογο στην Αμερικη, την Τσεχία και την Τουρκία.

Η μητέρα του βρέφους ήταν στείρα και το μόσχευμα απο τη νεκρή δότρια,που  ήλθε στη ζωή πέρυσι στη Βραζιλία, αποκαλύπτει άρθρο που δημοσιεύει σήμερα το επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Η επέμβαση έγινε τον Σεπτέμβριο του 2016.

Η μητέρα στην οποία έγινε η μεταμόσχευση ήταν 32 ετών και είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα (έπασχε από το σύνδρομο Mayer-Rokitansky).

Η μήτρα προερχόταν από μια γυναίκα 45 ετών, που πέθανε από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και ήταν δότρια πολλών οργάνων (καρδιάς, πνεύμονα, νεφρών).

Η εγχείρηση  κράτησε 10 ώρες και τριάντα λεπτά και ακολουθήθηκε από ανοσοκατασταλτική θεραπεία, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος.

Όταν τελικά γεννήθηκε το κοριτσάκι, ζύγιζε 2,550 κιλά και ήταν απόλυτα υγιής.

Η μεταμοσχευμένη μήτρα αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής, ώστε να σταματήσει η ανοσοκατασταλτική αγωγή, που ήταν βαριά, και η μητέρα και το παιδί μπόρεσαν να βγουν από το νοσοκομείο μέσα σε τρεις ημέρες.

Επτά μήνες μετά τη γέννησή του, το μωρό, ζύγιζε 7,2 κιλά και τρεφόταν ακόμη με θηλασμό από τη μητέρα, η οποία επίσης χαίρει άκρας υγείας, διευκρινίζει το άρθρο, προϊόν μελέτης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Σαν Πάουλου, όπου έγινε η μεταμόσχευση το 2016.

«Η καταφυγή σε δότριες που έχουν αποβιώσει μπορεί να διευρύνει σημαντικά την πρόσβαση σε αυτή τη θεραπεία, καθώς τα αποτελέσματά μας προσφέρουν την απόδειξη ότι μπορεί να είναι επιτυχής, για να προσφερθεί έτσι μια νέα επιλογή σε γυναίκες που πλήττονται από στειρότητα οφειλόμενη σε παθήσεις της μήτρας», υπογράμμισε ο γυναικολόγος Δρ. Ντάνι Άιζενμπεργκ.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept