Εγκυμοσύνη: Κίνδυνος αποβολής λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

62

Τις ίδιες βλαβερές συνέπειες με το κάπνισμα έχει για τις έγκυες γυναίκες και η ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς είναι ένας παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη, η ατμοσφαιρική ρύπανση όχι μόνο προκαλεί σοβαρές βλάβες στα έμβρυα αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης και χαμηλού βάρους αλλά αφήνει και σωματίδια της ρύπανσης στον πλακούντα, στοιχείο που ενισχύει  την άποψη ότι οι επιπτώσεις από τη μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζονται με τον κίνδυνο αποβολής.

Ωστόσο, η τελευταία μελέτη που πραγματοποιήθηκε είναι η πρώτη που αξιολογεί τον αντίκτυπο της βραχυπρόθεσμης έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι τα αυξημένα επίπεδα ρύπανσης από διοξείδιο του αζώτου (NO2) που είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε ολόκληρο τον κόσμο αύξησαν τον κίνδυνο για αποβολή κατά 16%.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fertility and Sterility και διεξήχθη στο Salt Lake City στις ΗΠΑ και στις γύρω περιοχές. Σύμφωνα με τον Δρ Matthew Fuller, μέλους της ερευνητικής ομάδας «Εάν συγκρίνετε αυτή την αύξηση του κινδύνου με άλλες μελέτες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο έμβρυο, μοιάζει με εκείνη του καπνού του τσιγάρου, που μπορεί να προκαλέσει αποβολή κατά το πρώτο τρίμηνο». Το NO2 παράγεται από την καύση καυσίμων, ιδιαίτερα στα οχήματα ντίζελ. Ο Fuller ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο με μεγαλύτερα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης, για αυτό και αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι τα επίπεδα NO2 στο Salt Lake City είναι παρόμοια με εκείνα σε πόλεις, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι. Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί η ατμοσφαιρική ρύπανση να βλάψει ένα έμβρυο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά μία πιθανή υπόθεση είναι ότι οι ρύποι προκαλούν οξειδωτικό στρες και φλεγμονή.

Η καλύτερη λύση είναι η μείωση των επιπέδων ρύπανσης στις αστικές περιοχές, ενώ οι γυναίκες θα μπορούσαν να επιλέξουν να προγραμματίσουν την εγκυμοσύνη τους έτσι ώστε να αποφύγουν τις πιο «μολυσμένες» εποχές του χρόνου.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept