Τεχνητούς μύες για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση δημιούργησαν οι επιστήμονες

77

Μία ειδική συσκευή που θα βοηθά τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση να κινούν τα άκρα τους δημιούργησε επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Delaware στο Newark (UDel UD) των ΗΠΑ.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Delaware έχει λάβει περίπου 200.000 δολάρια σε χρηματοδότηση εκκίνησης για την ανάπτυξη μηχανής αστραγάλου του ποδιού για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση (CP) ο οποίος περιλαμβάνει ένα νέο τεχνητό μυ.

Το στήριγμα αυτό αποτελεί την πρώτη συσκευή κάτω άκρου που έχει σχεδιαστεί για να διορθώνει την ευθυγράμμιση ή να παρέχει στήριξη χρησιμοποιώντας «έξυπνα υλικά» τύπου μαλακού μυός, γνωστά ως ενεργοποιητές ελαστομερούς διηλεκτρικού, που συστέλλονται ανταποκρινόμενα στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι τεχνητοί μύες είναι κατασκευασμένοι από ελαστικά υλικά και μιμούνται στενά τη λειτουργία του σκελετικού μυός του σώματος και μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση να κάνουν μια σειρά κινήσεων με τη δική τους δύναμη. Η συσκευή είναι ελαφριά, συμπαγής και αθόρυβη, μειώνοντας όσο χρειάζεται το μέγεθος της όρθωσης, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ελευθερία κίνησης του χρήστη – μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με τις βαρύτερες και πιο άκαμπτες τεχνολογίες που υπάρχουν.

Συνήθης κινητική διαταραχή η εγκεφαλική παράλυση στις ΗΠΑ

Η εγκεφαλική παράλυση (CP) είναι η συνηθέστερη κινητική διαταραχή σε παιδιατρικούς πληθυσμούς. Ένα στα 323 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες διαγιγνώσκεται με κινητική διαταραχή, με την πλειονότητα αυτών να χρειάζονται πολλαπλές συσκευές καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους για να βελτιώσουν την κινητικότητά τους, σύμφωνα με το ερευνητικό ίδρυμα Cerebral Palsy Alliance Research.

Ο κύριος στόχος των ορθωτικών συσκευών για παιδιά με κινητικές διαταραχές είναι η αύξηση ή η διατήρηση της κινητικότητας και της ανεξαρτησίας. Οι παραδοσιακές τεχνολογίες, ωστόσο, περιλαμβάνουν συνήθως ένα άκαμπτο πλαστικό κέλυφος που συγκρατεί το πόδι σε ουδέτερη θέση. Ενώ, αυτό διατηρεί το αστράγαλο και το πόδι σταθερό, δεν επιτρέπει κίνηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει εξασθένηση των μυών και ατροφία από την αχρησία.

Η νέα προτεινόμενη συσκευή της ερευνητικής ομάδας του UD είναι διαφορετική καθώς μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με κινητικές διαταραχές και να ελαχιστοποιήσει αυτή την ατροφία, επειδή τώρα ο μυς περνά μέσα από μια σειρά κινήσεων.
Για α παράδειγμα, εάν ένα παιδί χρειάζεται βοήθεια για να σηκώσει τα δάχτυλα των ποδιών του, ώστε το πόδι του να καθαρίσει το έδαφος καθώς περπατά, η συσκευή μπορεί να βοηθήσει τους μπροστινούς μύες να σηκώσουν τον αστράγαλο. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μπορούν να φανταστούν το στήριγμα που χρησιμοποιείται και ως συσκευή άσκησης, όπου ο τεχνητός μυς μπορεί να αντισταθεί στις κινήσεις του παιδιού για να ενισχύσει ή να τεντώσει τους μυς ή να αυξήσει την εμβέλεια της κίνησης.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept