Παιδική γρίπη: Τι είναι φυσιολογικό;

Ποιά είναι τα συμπτώματα που απαιτούν άμεση ιατρική περίθαλψη και τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

108

Για τα περισσότερα παιδιά, μια τυπική πορεία γρίπης ξεκινά με απότομο πυρετό, πονόλαιμο, βήχα και μυϊκούς πόνους, ενώ τα νεαρά παιδιά μπορεί επίσης να έχουν ναυτία και έμετο.

Στα περισσότερα υγιή παιδιά, η ασθένεια θα εξελιχθεί σχετικά γρήγορα και ο πυρετός θα υποχωρήσει μετά από 3-4 μέρες ενώ ο βήχας θα μειωθεί μέσα σε 1-2 εβδομάδες.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Σημάδια που πρέπει να προσέξουμε στα παιδιά είναι ο επίμονα υψηλός πυρετός που δεν υποχωρεί και ο πυρετός που πέφτει προσωρινά και επανέρχεται με νέα έξαρση, ακριβώς όταν μοιάζει το παιδί να έχει ξεπεράσει την γρίπη.

Όταν συμβαίνει αυτό, ο χρόνος είναι καίριας σημασίας. Ένας επίμονος, ή επανερχόμενος πυρετός μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί έχει αναπτύξει μια επιπλοκή, όπως πνευμονία, ή επικίνδυνη φλεγμονώδη αντίδραση και οι γονείς πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα για εκείνο.

Τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις, όπως άσθμα, διαβήτης, κυστική ίνωση, εγκεφαλική παράλυση, καρδιακές παθήσεις ή επιληπτικές κρίσεις, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών που σχετίζονται με τη γρίπη και η ασθένεια μπορεί να επιδεινώσει τα υποκείμενα προβλήματά τους.

Οι γονείς πρέπει επίσης να είναι επιφυλακτικοί για την σήψη, μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή που προκαλείται από τη σοβαρότατη επίθεση του οργανισμού κατά μιας λοίμωξης. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από πυρετό, ή ρίγη, ακραίο πόνο, ή δυσφορία, κολλώδες, ή ιδρωμένο δέρμα, σύγχυση, ή αποπροσανατολισμό, δύσπνοια και υψηλό καρδιακό ρυθμό.

Τα συμπτώματα που απαιτούν άμεση ιατρική περίθαλψη είναι:

  • εάν η αναπνοή του παιδιού γίνεται με δυσκολία, ή το παιδί αναπνέει με γρήγορες, “ρηχές” αναπνοές, ή αν αισθάνεται πόνο ή πίεση στο στήθος
  • αν τα χείλη του παιδιού γίνουν μπλε ή μοβ
  • εάν το παιδί ανταποκρίνεται σε όσα του λέτε λιγότερο από το συνηθισμένο
  • αν το δέρμα του παιδιού είναι νωπό με ιδρώτα
  • εάν το παιδί αρνείται να φάει και να πιει, ή έχει διάρροια και κάνει έμετο, αυξάνοντας τον κίνδυνο αφυδάτωσης

Σε γενικές γραμμές, εάν ένα παιδί είναι ιδιαίτερα ευερέθιστο, κοιμάται πάρα πολύ, φαίνεται ότι είναι μπερδεμένο, ζαλισμένο ή όχι ψυχικά σε εγρήγορση και δεν ενεργεί ως κάνει συνήθως, οι γονείς πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.
Ανησυχίες για τα μωρά και τα νήπια

Για τα παιδιά κάτω των 2 ετών, οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί για να διασφαλίσουν ότι το παιδί τους παίρνει αρκετά υγρά και να προσέχετε μην τυχόν τα ούρα του γίνουν πιο σκούρα, ένα σημάδι αφυδάτωσης που απαιτεί άμεση ιατρική περίθαλψη. Άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε στα βρέφη είναι:

  • η δυσκολία στην αναπνοή
  • η αδυναμία να φάει
  • σημαντικά λιγότερες “βρεγμένες” πάνες από το κανονικό
  • κλάμα χωρίς δάκρυα

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept