Γρίπη τύπου Α (Η1Ν1): Οδηγίες πρόληψης και μέτρα προφύλαξης για παιδιά

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς- Στις ομάδες υψηλού κινδύνου εντάσσονται και τα παιδιά άνω των 6 μηνών

194

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου εντάσσονται και τα παιδιά άνω των 6 μηνών με παρουσία επιβαρυντικών παραγόντων, όπως κάποιο χρόνιο νόσημα, καθώς και άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών και τα οποία νοσούν από κάποια ασθένεια, σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ποιοι θα πρέπει να εμβολιάζονται

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης ενάντια στη γρίπη είναι ο εμβολιασμός. Στις ομάδες για τις οποίες κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός εντάσσονται και τα παιδιά με χρόνια νοσήματα. Το εμβόλιο κατά της γρίπης περιλαμβάνει 1 μόνο δόση ετησίως και ανάλογα με την ηλικία καθορίζεται η δόση.

Αναλυτικότερα, για τα βρέφη άνω των 6 μηνών χορηγούνται 0.5ml, έπειτα από τις υποδείξεις του FDA, ενώ για τα παιδιά ηλικίας μέχρι 9 ετών που εμβολιάζονται για 1η φορά ή που έχουν λάβει μόνο 1 δόση αντιγριπικού εμβολίου στο παρελθόν θα πρέπει να χορηγηθούν 2 δόσεις με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.

Ποια είναι τα συμπτώματα για καταγραφή ενός κρούσματος
‘Ενα περιστατικό καταγράφεται ως κρούσμα του ιού της γρίπης εφόσον στην κλινική περιγραφή περιλαμβάνονται τα παρακάτω συμπτώματα με αιφνίδια έναρξη: βήχας, υψηλός πυρετός, μυαλγία και κεφαλαλγία. Η περαιτέρω διάγνωση της νόσου επιβεβαιώνεται με ανίχνευση του αντιγόνου, του νουκλεϊκού οξέος του ιού της γρίπης, εργαστηριακά.

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης
Σύμφωνα και με την εγκύκλιο που εστάλη για ενημέρωση των σχολικών μονάδων, δίνεται ιδιαίτερη προστασία στη λήψη των απαραίτητων μέτρων υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, ο καλός και συχνός αερισμός των χώρων και το προσεκτικό φτέρνισμα με χρήση χαρτομάντιλων για περιορισμό της μετάδοσης του ιού μέσω σταγονιδίων.

Σε κάθε περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να παραμένουν ψύχραιμοι, να μην ξεχνούν να συμβουλεύονται τον παιδίατρο σε οποιαδήποτε υποψία συμπτώματος του ιού και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του, καθώς είναι αυτός που γνωρίζει το ιστορικό του παιδιού και μπορεί να αξιολογήσει την κλινική του εικόνα.

Πότε επιστρέφει το παιδί στο σχολείο
Θα πρέπει να περάσουν 48 ώρες χωρίς να έχει πυρετό για να επιστρέψει στο σχολείο.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept