Γνωστική ανεπάρκεια εμφανίζουν οι μαθητές λόγω έντονου κυκλοφοριακού θορύβου

Το 70% των μαθητών σε σχολεία της Θεσσαλονίκης είναι εκτεθειμένοι σε επίπεδα θορύβου πάνω από το επιτρεπόμενο όριο

96

Εκτεθειμένοι στους θορύβους που προκαλούνται από το έντονο κυκλοφοριακό της πόλης είναι οι μαθητές σε αρκετά σχολεία της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα το 1/3 εξ αυτών να παρουσιάζει γνωστική ανεπάρκεια, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε το δίμηνο Δεκέμβριος 2018 – Ιανουάριος 2019 σε πέντε σχολικά συγκροτήματα του κεντρικού δήμου, σε συνεργασία με την εταιρεία ENVA Σύμβουλοι Περιβάλλοντος Α.Ε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η έκθεση μαθητών σε επίπεδα θορύβου πάνω από το επιτρεπόμενο όριο κυμαίνεται σε ποσοστό περίπου 70%, ενώ το 1/3 του συνόλου των μαθητών παρουσιάζουν γνωστική ανεπάρκεια λόγω του κυκλοφοριακού θορύβου και αντίστοιχη αυξητική τάση σε ποσοστό 11%.

Πιο αναλυτικά, πραγματοποιήθηκαν 24ωρες μετρήσεις οδικού κυκλοφοριακού θορύβου σε σχολικά συγκροτήματα όλων των βαθμίδων με μαθητικό πληθυσμό περίπου 1.200 παιδιών. Συγκεκριμένα, η μελέτη έγινε στο 34ο Δημοτικό, 63ο Νηπιαγωγείο – Αρριανού 3 και Ιασωνίδου, 4ο Ειδικό Δημοτικό, 30ο Γυμνάσιο – Μαζαράκη 1, 45ο Δημοτικό, 61ο Νηπιαγωγείο – Ολυμπιάδος 94, 24ο ΓΕΛ – Κωνσταντίνου Καραμανλή 52, και 87ο Δημοτικό -25ης Μαρτίου 1 και Μ. Κάλλας.

Η έκθεση των παραπάνω σχολείων στο θόρυβο παρουσιάζεται ιδιαίτερα υψηλή, καθώς γειτνιάζουν με οδικούς άξονες με μεγάλη κυκλοφορία.

Σημειώνεται ότι σχετική μελέτη του κυκλοφοριακού θορύβου και των επιπτώσεών του στα σχολεία, με ταυτόχρονη πρόταση μέτρων αντιμετώπισης, σχεδιάζεται να συνεχιστεί και σε άλλα σχολικά συγκροτήματα, προκειμένου ο Δήμος Θεσσαλονίκης να έχει μια σαφή εικόνα ώστε να προχωρήσει σε  επεμβάσεις του, όπως για παράδειγμα την εφαρμογή ηχο-πετασμάτων κοντά στα σχολικά συγκροτήματα.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept