Το 83% των παιδιών μπαίνει στο Διαδίκτυο χωρίς την επίβλεψη των γονιών 

Γρήγορο τεστ για να διαπιστώσετε αν υπάρχει πρόβλημα εθισμού- Στατιστικά στοιχεία

153

Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, στην οποία συμμετείχαν 14.000 παιδιά, ηλικίας από 10 έως 17 ετών από 400 δημόσια σχολεία, το 34% των παιδιών νιώθει ότι παραμελεί τις δυνατότητες και δραστηριότητές του για χάρη του Διαδικτύου, ενώ το 24% παραδέχεται ότι είτε αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού είτε δεν γνωρίζει αν έχει πρόβλημα εθισμού.

Ειδικότερα, από την έρευνα προκύπτει ότι το 57% των παιδιών δηλώνει ότι ασχολείται με τα διαδικτυακά παιχνίδια μέχρι δύο ώρες τη μέρα, το 9% δηλώνει ότι ασχολείται με τα διαδικτυακά παιχνίδια τρεις- τέσσερις ώρες τη μέρα, το 7% πάνω από τέσσερις ώρες και το 15% πάνω από τέσσερις ώρες τα Σαββατοκύριακα.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά δίκτυα, το 63% των παιδιών δηλώνει ότι ασχολείται με κοινωνικά δίκτυα ώς δύο ώρες τη μέρα, το 13% από τρεις έως τέσσερις ημερησίως και το 9% πάνω από τέσσερις ώρες τη μέρα.

Ειδικά στο youtube καταφεύγει το 71% των παιδιών βλέποντας βίντεο για μέχρι δύο ώρες την ημέρα, ενώ ποσοστό 14% παρακολουθεί τρεις ώς τέσσερις ώρες και το 10% περισσότερες από τέσσερις ώρες τη μέρα.

Αναφορικά με την ηλικία στην οποία τα παιδιά ξεκινούν να μπαίνουν στο Διαδίκτυο, η έρευνα έδειξε ότι 41% των παιδιών μπαίνουν στην ηλικία των επτά ώς οκτώ ετών, 26% στην ηλικία των εννέα ώς δέκα, 20% στην ηλικία των τεσσάρων ώς έξι ετών και 12% στην ηλικία των 11 ως 12 ετών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 83% των παιδιών δηλώνει ότι μπαίνει στο Διαδίκτυο χωρίς την επίβλεψη των γονιών, ενώ  ποσοστό 58% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι έμαθε μόνο του να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Ωστόσο μόνο το 12% δηλώνει λίγο ή καθόλου ενημερωμένο γύρω από την ασφάλεια του Διαδικτύου και το υπόλοιπο 88% απλώς δεν έχει συνείδηση των κινδύνων και θεωρεί ότι βρίσκεται σε έναν κόσμο απολύτως προστατευμένο.

Σύμφωνα με την έρευνα το 14% των παιδιών μοιράζεται προσωπικό υλικό στο Διαδίκτυο, το 41% των παιδιών αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους, 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο Διαδίκτυο, το 70% ανοίγει προφίλ κάτω από τα 13 χρόνια ενώ το 61% των παιδιών -χωρίς καν να ψάξει- έχει συναντήσει ακατάλληλο περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

Το διαδίκτυο είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος παρενόχλησης σε όλα τα παιδιά καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία,  ποσοστό 66% των παιδιών αποκλείει εκείνον που το παρενοχλεί, 22% ενημερώνει κάποιον που εμπιστεύεται και 22% μιλάει στο δάσκαλο ή τη δασκάλα, τον καθηγητή ή την καθηγήτρια, τους γονείς, τους ψυχολόγους, τους καλύτερους φίλους. Σε περίπτωση, εξάλλου, παρενόχλησης ποσοστό 69% ανέφερε ότι θα ζητήσει βοήθεια από γονείς, 16% από κάποιο φίλο, 12% από κανέναν και 3% από κάποιον εκπαιδευτικό.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να βάζουν όρια στη χρήση του διαδικτύου και να χρησιμοποιούν φίλτρα που απαγορεύουν την πρόσβαση των παιδιών σε ακραίες καταστάσεις. Παράλληλα συστήνουν στους δασκάλους να διοργανώνουν ανοιχτές συζητήσεις για το ποια εργαλεία μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά στο διαδίκτυο.

Ένα γρήγορο τεστ για να διαπιστώσει κάποιος αν είναι εθισμένος στο Διαδίκτυο

Ένα γρήγορο τεστ για να διαπιστώσει κάποιος αν είναι εθισμένος στο διαδίκτυο παρουσίασε η ψυχολόγος, Διευθύντρια του Κέντρου Πρόληψης «Δίκτυο ‘Αλφα», Ελευθερία Σπυροπούλου. Η ίδια σημειώνει ότι το πρόβλημα αρχίζει όταν δεν υπάρχει ισορροπία στη ζωή μέσα στο διαδίκτυο και στη ζωή έξω από το διαδίκτυο. Στο παρακάτω τεστ τα παιδιά καλούνται να απαντήσουν αν συμφωνούν με κάποια από τα παρακάτω, καθώς οι απαντήσεις μπορεί να είναι ένδειη εθισμού στο διαδίκτυο:

-Είναι συνέχεια στο μυαλό μου το πότε θα μπω στο Διαδίκτυο

-Χρειάζομαι όλο και περισσότερο να είμαι συνδεδεμένος

-Έχω προσπαθήσει να διακόψω τη χρήση Διαδικτύου αλλά δεν τα έχω καταφέρει

-Μελαγχολώ όταν προσπαθώ να μειώσω το χρόνο στο Ιντερνετ ή όταν δεν μπορώ να μπω

-Δεν μπορώ χωρίς αυτό

-Παραμελώ τις σχολικές υποχρεώσεις, χόμπι ή σχέσεις

-Χάνω την αίσθηση του χρόνου όταν είμαι μέσα

-Λέω ψέματα στους δικούς μου ανθρώπους για το πόσο χρόνο ξοδεύω ή τι ακριβώς κάνω

-Το να είμαι μέσα με βοηθά να ξεχνάω τα προβλήματά μου

-Νιώθω άσχημα μερικές φορές αλλά δεν μπορώ να το περιορίσω

-Χάνω ώρες από τον ύπνο μου

-Ξεχνώ να φάω ή τρώω υπερβολικά

-Παραμελώ την προσωπική μου υγιεινή

-Πονάει το κεφάλι μου, τα μάτια μου, η πλάτη μου, ο λαιμός μου, έχω επιπτώσεις και στο σώμα

-Αρνούμαι το πρόβλημα παρότι καταλαβαίνω ότι έχει συνέπειες

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept