Ποια τα οφέλη της μητέρας από το θηλασμό

246

Tο μητρικό γάλα περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για τη σωματική και την πνευματική ανάπτυξη του μωρού, έτοιμα αντισώματα αλλά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, είναι αναντικατάστατο και ο θηλασμός, o σπουδαιότερος ψυχικός κρίκος μεταξύ μητέρας και νεογνού.
Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το νεογνό, αντισώματα, ορμόνες, ανοσοποιητικούς παράγοντες και αντιοξειδωτικά, απαραίτητα για την υγεία και την ανάπτυξή του. Ένζυμα που περιέχονται στο μητρικό γάλα το καθιστούν πολύ εύπεπτο, και αυτός είναι ο λόγος που μερικά βρέφη με αποκλειστικά μητρικό θηλασμό σιτίζονται σε συχνότερα διαστήματα.

Αναμφισβήτητα το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο γάλα για το μωρό σας.

Δείτε τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού για το βρέφος

1. Αντισώματα περνούν από τη μάνα στο βρέφος και το προστατεύουν από της λοιμώξεις.
2. Ένζυμα του γάλακτος κάνουν ευκολότερη την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.
3. Είναι ελεύθερο μικροβίων.
4. Είναι πάντα στη σωστή θερμοκρασία και δε χρειάζεται χρόνος για να το ετοιμάσεις
5. Λιγότερη πιθανότητα αλλεργίας σε σχέση με το αγελαδινό.
6. Η λακταλβουμίνη που περιέχεται στο μητρικό γάλα μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
7. Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν λιγότερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρα.
8. Είναι δωρεάν.
9. Έχει πάντα την κατάλληλη θερμοκρασία.

Στη μητέρα ο θηλασμός προσφέρει προστασία από μία επόμενη εγκυμοσύνη, γιατί αναστέλλει την αναπαραγωγική διαδικασία, παρέχοντας μερική αντισυλληπτική προστασία και προστατεύει επίσης τα αποθέματα σιδήρου μέσω της απουσίας έμμηνης ρήσης.

Επομένως, παρουσιάζει η μητέρα καλύτερη αιματολογική εικόνα για όσο καιρό θηλάζει, εφόσον δεν έχει έμμηνο ρύση. Επιπλέον παρατηρείται πιο γρήγορη επαναφορά του σώματος στην προ κύησης κατάσταση και ευκολότερη απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες που θηλάζουν χάνουν πιο εύκολα το βάρος που πήραν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με ρυθμό 2 περίπου κιλών το μήνα, αφού το γάλαπου δίνουν στο βρέφος και η διαδικασία παραγωγής του ανέρχεται στις 700 θερμίδες περίπου καθημερινά .

Επίσης, ο θηλασμός βοηθά στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών πριν και μετά την εμμηνόπαυση (εάν το νεογνό τρέφεται αποκλειστικά με θηλασμό για αρκετούς μήνες), αλλά και γενικότερα μειώνεται η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες οι οποίες έχουν θηλάσει.

Επιπρόσθετα, βοηθά τη μήτρα να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση με τις συσπάσεις που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του θηλασμού και μειώνει τον κίνδυνο αιμορραγιών μετά τον τοκετό. Ακόμη μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept