Πρέπει να νηστέψει το παιδί σας-Τι λένε οι ειδικοί

73

Το ερώτημα του τίτλου απασχολεί πολλούς γονείς οι οποίοι θέλουν να νηστέψουν αυτές τις ημέρες, αλλά δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και πολύ περισσότερο, εάν μπορεί ένα μικρό παιδί να τους ακολουθήσει στη νηστεία. Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε πλήρως για το εάν ένα παιδάκι μπορεί και πρέπει (από ιατρικής απόψεως) να νηστεύει, από ποια ηλικία και πάνω δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο και τέλος θα διαβάσετε τα οφέλη μια νηστείας στον οργανισμό ενός παιδιού.

Από ποια ηλικία ενδείκνυται να νηστεύει ένα παιδί; Τι λέει η Δρ. Μαρία Αθ. Ψωμά, Ιατρό-Βιοπαθολόγο, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας .
«Ως ιατρός , δε θα πρότεινα τη νηστεία για τα παιδιά, ειδικότερα σε μικρές ηλικίες, κάτω 6 ετών. Ως άτομο όμως που σέβεται τις αρχές της θρησκείας και της οικογένειας αυτό που θα πρότεινα είναι να νηστεύουν για λίγες ημέρες . Για παράδειγμα την εβδομάδα του Πάσχα, ή μεμονωμένες ημέρες (Τετάρτη-Παρασκευή). Το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας ο οποίος γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του παιδιού καθώς και αν έχει κάποιες διατροφικές ελλείψεις .

Η αποχή από σημαντικές ομάδες τροφίμων δεν ενέχει πιθανούς κινδύνους για διατροφικές ελλείψεις;
«Στη νηστεία, αν αυτή διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει ο κίνδυνος έλλειψης σιδήρου, ασβεστίου και πρωτεϊνών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρούμε εναλλακτικές μορφές διατροφής.»

Τι μπορεί να καταναλώνει το παιδί αντί για κρέας;
«Για να αντικαταστήσουμε την πρωτεΐνη του κρέατος, καλό είναι να συνδυάσουμε τα όσπρια με ρύζι ή ξηρούς καρπούς για να συμπληρωθούν τα αμινοξέα τους και να γίνει μια πλήρης πρωτεΐνη, βασική για την ανάπτυξη του παιδιού.»

Πώς μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους σε ασβέστιο;
«Λόγω της αποχής από τα γαλακτοκομικά, πρέπει να προσέξουμε την πρόσληψη ασβεστίου. Είναι απαραίτητο να εντάξουμε στη διατροφή τους αμύγδαλα, μπρόκολο, χαλβά και σουσάμι που έχουν υψηλό ασβέστιο.»

Πώς μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του σε σίδηρο;
«Η πρόσληψη σιδήρου είναι πολύ σημαντική. Στη νηστεία, επειδή απουσιάζει η πιο βιοδιαθέσιμη μορφή σιδήρου που βρίσκεται στο κρέας, θα πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιό του φακές, αποξηραμένα βερίκοκα και να τα συνδυάζουμε με βιταμίνη C και φυλλικό οξύ για μέγιστη απορρόφηση. Έτσι μπορούμε με το φαγητό να σερβίρουμε μπρόκολο που έχει βιταμίνη C ή να τρώνε μετά το γεύμα ακτινίδια, πορτοκάλι ή φράουλες που είναι επίσης υψηλά σε βιταμίνη C.»

Τι πρέπει να περιλαμβάνει μία καλά σχεδιασμένη διατροφή κατά την περίοδο της νηστείας;
«Συνοπτικά θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα το διαιτολόγιο των παιδιών, γιατί είναι πολύ πιο ευάλωτα σε διατροφικές ελλείψεις συγκριτικά με τους μεγάλους, λόγω του μικρού τους μεγέθους. Το διαιτολόγιό τους πρέπει να περιλαμβάνει απαραιτήτως ψωμί σικάλεως με ταχίνι ή με φυστικοβούτυρο που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη ή αμυγδαλοβούτυρο που είναι πλούσιο σε ασβέστιο. Επίσης ξηρούς καρπούς, ρύζι, όσπρια και φυσικά θαλασσινά,που περιέχουν πρωτεΐνη και ψευδάργυρο. Στα ζυμαρικά μπορείτε να προσθέσετε μια σάλτσα με ντομάτα και μανιτάρια, επίσης υψηλά σε πρωτεΐνη και ψευδάργυρο ο οποίος είναι σημαντικός για το ανοσοποιητικό.»

Μετά το πέρας της νηστείας, πώς θα πρέπει να γίνει η μετάβαση στις προηγούμενες διατροφικές συνήθειες;
«Όπως και στους μεγάλους η μετάβαση είναι σημαντικό να γίνεται ομαλά, για να μην επιβαρυνθεί το ευαίσθητο γαστρεντερικό τους. Αρχίστε να εντάσσετε σταδιακά το κρέας και τα αυγά και όχι μεγάλες ποσότητες.»

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept