Κόψτε μαχαίρι το τσιγάρο στην εγκυμοσύνη-Οι γιατροί προειδοποιούν

96

Όταν μία γυναίκα μαθαίνει πως είναι έγκυος, συνήθως γεμίζει με μεγάλες προσδοκίες για τη μητρότητα. Παράλληλα όμως συνειδητοποιεί τις μεγάλες υποχρεώσεις που θα αποκτήσει στο μέλλον. Σε αυτό το στάδιο, αλλά και καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, βασική προτεραιότητά της θα πρέπει να είναι η υγεία της. Δυστυχώς, εάν είναι καπνίστρια, θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική της υγεία, αλλά και του μωρού.

Όταν η μαμά είναι εθισμένη στο τσιγάρο, το μωρό που βρίσκεται μέσα της περνάει τους επόμενους 9 μήνες της ζωής του εκτεθειμένο στις περίπου 3.500 χημικές ουσίες που περιέχει ο καπνός των τσιγάρων. Ο κίνδυνος της πρόωρης γέννησης ενός μωρού και της γέννησης ενός πολύ μικρόσωμου παιδιού αποτελούν πολύ συνηθισμένες συνέπειες του καπνίσματος. Και στις δύο περιπτώσεις, το μωρό διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να μη γεννηθεί απόλυτα υγιές. Επίσης, και τα μωρά που μεγαλώνουν μέσα σε ένα σπίτι με καπνιστές, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης αναπνευστικών προβλημάτων, όπως είναι το άσθμα.

Σύμφωνα με έρευνες, το 30% των γυναικών σταματά το κάπνισμα αμέσως μόλις μάθει πως είναι έγκυος. Στους μήνες που ακολουθούν, πολλές από τις γυναίκες αυτές θα προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν τον εθισμό τους. Τα καλά νέα είναι πως όταν μία έγκυος γυναίκα σταματά το κάπνισμα, ο κίνδυνος που διατρέχει για επιπλοκές είναι ίδιος με τον κίνδυνο που διατρέχει μία έγκυος μη καπνίστρια. Δυστυχώς όμως, είναι πολλές οι γυναίκες που δεν καταφέρνουν να το κόψουν.

Για τις έγκυες που δεν αντιστέκονται στον πειρασμό να καπνίσουν, ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου του μωρού αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 0,07% με κάθε πρόσθετο τσιγάρο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τατιάνα Άντερσον του Κέντρου Ερευνών Παίδων του Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 20 εκατομμύρια γεννήσεις, από τις οποίες πάνω από 19.000 οδήγησαν σε αιφνίδιο θάνατο του παιδιού μετά τον τοκετό, συνήθως από αδυναμία αναπνοής.

«Ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει καθημερινά μια έγκυος, επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο του μωρού», δήλωσε η δρ. Άντερσον. Όπως είπε, αρκετοί ξαφνικοί και τραγικοί θάνατοι βρεφών θα μπορούσαν να αποφευχθούν σε όλο τον κόσμο, αν οι μητέρες δεν κάπνιζαν καθόλου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες καπνίστριες που κόβουν τελείως το τσιγάρο κατά την εγκυμοσύνη τους, έχουν 23% μικρότερο κίνδυνο να δουν το βρέφος τους να πεθαίνει αιφνιδιαστικά, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept