Το δημιουργικό παιχνίδι συμβάλλει στην καλή συμπεριφορά των παιδιών

73

Το παιχνίδι δεν είναι μια απλή υπόθεση. Είναι λάθος οι γονείς να το θεωρούν ως μια απλή ασχολία των παιδιών για να περνά η ώρα ή ένα είδος ηρεμιστικού που μπορεί να κρατήσει φρόνιμα τα μικρά “τερατάκια”. Το παιχνίδι είναι ο τρόπος που τα παιδιά όλων των ηλικιών και πολιτισμών χρησιμοποιούν για να ανακαλύπτουν, να δημιουργούν και να επικοινωνούν και γι’αυτό αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για μια μετέπειτα ισορροπημένη ζωή.

Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει το παιχνίδι στα παιδιά;

Τους πρώτους μήνες ζωής, το μωρό αναπτύσσει πολλές από τις βασικές ικανότητες που θα χρειαστεί σε μεγαλύτερη ηλικία, μαθαίνει να γνωρίζει τον εαυτό του και ξεκινά για τη μεγάλη περιπέτεια της κατάκτησης του εξωτερικού κόσμου. Το παιχνίδι, αρχικά, το βοηθά στο συντονισμό χεριού-ματιού, ενισχύει τις ικανότητες χειρισμού και του μαθαίνει τη σχέση αιτίου-αποτελέσματος. Καθώς σε μεγαλύτερες ηλικίες το παιχνίδι του γίνεται όλο και πιο δημιουργικό, παίζοντας, διεγείρεται η φαντασία του παιδιού και προσπαθώντας να βρει απαντήσεις στα ερωτήματά του, ασκείται η κρίση και η εφευρετικότητά του. Το παιχνίδι, επίσης, το βοηθάει να ανακαλύψει τις δυνατότητές του ή κάποια ιδιαίτερα ταλέντα ή κλίσεις, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την αυτοπεποίθησή του και το αίσθημα αυτονομίας. Επιπλέον, στις δύσκολες στιγμές, συντελεί στην εξωτερίκευση του άγχους του παιδιού, στην εκτόνωση της επιθετικότητας και στην έκφραση των φόβων του. Εν τέλει, μην ξεχνάμε, ότι το παιχνίδι αποτελεί σημαντικό μέσο επικοινωνίας του παιδιού με τους μεγάλους, αλλά και σημείο επαφής με τους συνομήλικούς του. Το παιχνίδι είναι τόσο σημαντικό, που χρησιμοποιείται σήμερα από τους ειδικούς ως διαγνωστικό και θεραπευτικό μέσο της παιδικής ψυχοσύνθεσης.

Γι’ αυτό αντί να φωνάζετε στα παιδιά σας προκειμένου να κάνει κάτι σωστά, διαλέξτε άλλη οδό, διδάξτε του την ειλικρίνεια, την υπευθυνότητα, τη συμπόνια και την υπομονή μέσα από δημιουργικά και ευχάριστα παιχνίδια.

Φτιάξτε ένα τραίνο. Θα χρειαστείτε πολλά και μεγάλα χαρτόκουτα για να χωρούν τα παιδιά να κάτσουν μέσα. Βγάλτε μία ποικιλία από μαρκαδόρους, αυτοκόλλητα, χαρτιά και κόλλα και ζητήστε από όλα τα παιδιά που είναι παρόντα να φτιάξουν το δικό τους κουτί. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να το διακοσμήσουν όπως θέλουν. Βοηθήστε τα να τα στήσουν το ένα πίσω από το άλλο για να δημιουργηθεί ένα τραίνο. Τι τους διδάσκει; Την επιμονή. Νιώθουν ότι έχουν επιτύχει κάτι και γίνεται παρουσία των άλλων παιδιών, καταλήγοντας να φτιάξουν κάτι συνεργατικά.

Ανθρώπινες εκφράσεις. Δώστε στο παιδί μεγάλα τετράγωνα χαρτιά, και ζητήστε τους να φτιάξουν ανθρώπινες εκφράσεις που να δείχνουν όλα τα συναισθήματα. Διπλώστε τα και βάλτε τα σε ένα κουτί. Βάλτε τα παιδιά να πάρουν από ένα και να δείξουν με τις δικές τους εκφράσεις τι βλέπουν στο χαρτί ώστε να το βρουν τα υπόλοιπα μέσα από ερωτήσεις του τύπου ‘γιατί δείχνεις στενοχωρημένος’; Είναι το ιδανικό παιχνίδι για τη μάθηση της ενσυναίσθησης και μπορείτε να εφοδιάσετε τα παιδιά με διάφορα φαγητά, δωράκια και μικροαντικείμενα για να ανταλλάσσουν μεταξύ τους.

Πες την αλήθεια. Μαζευτείτε οικογενειακώς στο αγαπημένο σας σημείο και δώστε την ευκαιρία σε κάθε παίκτη να ολοκληρώσει προτάσεις που να ξεκινούν με ‘φοβήθηκα όταν…’ Είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν και οι γονείς ώστε το παιδί να νιώσει ότι δεν κρίνεται. Αυτό τους διδάσκει την ειλικρίνεια και το να μιλούν για τα συναισθήματά τους, είτε είναι θετικά είτε αρνητικά.
Το ταυτόχρονο παιχνίδι. Σκεφτείτε πράγματα που μπορείτε να κάνετε μαζί, όπως το τραγούδι και το χειροκρότημα αλλά και πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν μαζί. Έτσι μαθαίνει ότι είναι αγενές να διακόπτει και καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να παίρνει πάντοτε την προσοχή που θέλει.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept