Τσακωμοί μπροστά στο παιδί: Δείτε πόσο κακό κάνουν στην ψυχολογία του

158

Ο τσακωμός μπροστά στα παιδιά έχει απασχολήσει όλα αυτά τα χρόνια πολλούς ψυχολόγους κι όλοι έχουν καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: Δεν πρέπει να τσακώνεστε μπροστά στα παιδιά. Κανονικά δεν χρειάζεται να σας δώσουμε επιχειρήματα γι’ αυτό, αλλά αξίζει να δούμε τι ακριβώς λένε οι ψυχολόγοι.

Η ένταση ανάμεσα σ’ ένα ζευγάρι εννοείται πως επηρεάζει την ψυχολογική και συναισθηματική ισορροπία του παιδιού με διάφορους τρόπους. Το να τσακώνεστε μπροστά στα παιδιά μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει.

Ένα παιδί που γίνεται μάρτυρας ενός τσακωμού ανάμεσα στους γονείς του νιώθει απροστάτευτο. Εάν εσείς που είστε το στήριγμά του, το κάνετε να νιώσει ανασφάλεια, τότε θα το κάνετε να νιώσει σαν να γκρεμίζεται ο κόσμος του.

Αν ανατρέξετε πίσω στα παιδικά σας χρόνια, ίσως θυμηθείτε κι εσείς πώς νιώθατε εάν είχαν τσακωθεί οι γονείς σας μπροστά σας. Είστε σίγουροι ότι θέλετε να προκαλέσετε αυτό το συναίσθημα στο παιδί σας;

Εκτός, όμως, απ’ αυτό, με τον καβγά γίνεστε ένα αρνητικό πρότυπο ως γονείς για το παιδί σας. Φωνάζετε, κλαίτε και κοπανάτε πόρτες; Πώς νομίζετε πως θ’ αντιδράσει το παιδί σας στις μετέπειτα σχέσεις του εάν σας βλέπει συνέχεια να τσακώνεστε;

Όλα τα παραπάνω, όπως επισημαίνουν οι ψυχολόγοι, δεν σημαίνουν πως θα πρέπει να φοβάσαι να έρθεις σε σύγκρουση με τον σύντροφό σου. Είναι διαφορετικό μια διαφωνία να εξελιχθεί σε διάλογο με υποχωρήσεις κι απ’ τις δύο πλευρές και διαφορετικό ν’ αρχίσετε να φωνάζετε.

Ένας ώριμος διάλογος δίνει το καλύτερο παράδειγμα στο παιδί και είναι ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείτε έτσι κι αλλιώς μια διαφωνία με το ταίρι σας.

Τι μπορείς να κάνεις εάν το παιδί σου σας είδε να τσακώνεστε;

Εξηγήστε στο παιδί σας μαζί με τον σύντροφό σας ότι δεν φταίει για τον τσακωμό σας. Πείτε του ότι οι γονείς καμία φορά τσακώνονται ακόμα και χωρίς λόγο και προσπαθήστε να του δείξετε πόσο το αγαπάτε ως γονείς αλλά και πόσο αγαπιέστε μεταξύ σας.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept