Πως μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να ξεκινήσει να μπουσουλάει

134

Το μπουσούλημα είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του μωρού, καθώς αποτελεί τη βάση για άλλες πολύπλοκες κινήσεις αργότερα στη ζωή του. Ενώ η μέση ηλικία που ξεκινούν τα μωρά να μπουσουλάνε είναι οι εννέα μήνες, μερικά μωρά μπορεί να το επιτύχουν νωρίτερα ή αργότερα, ή να επιλέξουν το περπάτημα κατ’ ευθείαν.

Σε όλες τις περιπτώσεις είναι καλύτερο να αφήσετε το βρέφος να ακολουθήσει τη δική του πορεία ανάπτυξής. Ως γονέας φυσικά και θα παρακολουθείτε τον τρόπο και τον ρυθμό ανάπτυξής του και αν υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί ή σας προβληματίζει καλό θα ήταν να το συζητήσετε με τον γιατρό του παιδιού.
Μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να ξεκινήσει κάνοντας τα εξής:

Τοποθετήστε το μωρό με την κοιλιά. Είναι μια άσκηση με πολλαπλά οφέλη. Ενισχύει σχεδόν όλους τους μυς στο σώμα του μωρού, προετοιμάζοντας το δρόμο για πολύπλοκες κινήσεις, όπως το μπουσούλημα. Βάλτε το να «καθίσει» στην κοιλιά του 2-3 φορές την ημέρα με κάθε συνεδρία να διαρκεί τουλάχιστον πέντε λεπτά. Καθώς το βρέφος μεγαλώνει, αυξήστε τον χρόνο.

Ενθαρρύνετε την περιέργειά του και την προσπάθειά του να φτάσει αντικείμενα. Αυτή η διερευνητική ικανότητα μπορεί να αξιοποιηθεί για να βελτιώσει τις κινητικές του ικανότητες. Οι γονείς μπορούν να τοποθετήσουν αντικείμενα γύρω από το μωρό και στη συνέχεια να ενθαρρύνουν το μικρό να τα φτάσει ή τα δώσει σε εκείνους. Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα προσπαθήσει να κινήσει το σώμα του.

Ενισχύστε την ικανότητά του να κάθεται. Μόλις το μωρό γίνει έξι μηνών, τοποθετήστε το σε καθιστή θέση και αφήστε το να μείνει εκεί για λίγα λεπτά. Επαναλάβετε τη δραστηριότητα κάθε μέρα.

Μόλις το παιδί ξεκινήσει να μπουσουλάει κάντε του τη διαδικασία ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική. Κρύψτε μερικά αντικείμενα σε διάφορα σημεία και ζητήστε του να τα ανακαλύψει και να σας τα φέρει.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept