Τα σημάδια που αφήνει η λεκτική βία στο παιδί…

140

Οι προσβολές και οι φωνές με υποτιμητικά λόγια από τους γονείς προς τα παιδιά τους έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τη σωματική βία, σύμφωνα με έρευνα από τα Πανεπιστήμια του Πίτσμπουργκ και του Μίσιγκαν με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Μινγκ Γουάνγκ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λεκτική βία λειτουργεί όπως η σωματική βία και τα παιδιά που υπέστησαν τέτοιου είδους βία, στην εφηβική ηλικία να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς ή να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Τα λόγια απαξίωσης προς τα παιδιά, όπως «είσαι ανόητος, δεν καταλαβαίνεις τίποτα πια;», «είσαι τεμπέλης και ανίκανος» και παρόμοιες εκφράσεις είναι σαν τη χειροδικία.
Οι επιστήμονες για δύο χρόνια μελέτησαν 1.000 οικογένειες με παιδιά ηλικίας 13-14 ετών, οι μισές από τις οποίες παραδέχτηκαν ότι καταφεύγουν στη λεκτική βία. Όσο συχνότερες και πιο έντονες ήταν οι φωνές των γονιών προς το παιδί, τόσο μεγαλύτερα προβλήματα συμπεριφορά είχε το παιδί στην εφηβεία. Και τα προβλήματα συμπεριφοράς εστιάζονταν σε σωματική βία στο σχολείο, κακές επιδόσεις, ενώ υπήρχαν και παραβατικές συμπεριφορές.

Ο επικεφαλής της έρευνας Μινγκ Γουάνγκ δήλωσε:

«Οι γονείς που θέλουν να αλλάξουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους, θα ήταν καλύτερο να επικοινωνήσουν μαζί τους σε ισότιμο επίπεδο και να εξηγήσουν το σκεπτικό τους και τις ανησυχίες τους, παρά να επιβάλλονται δια της φωνής τους»

Η λεκτική βία έχει πολλές επιπτώσεις στον ψυχισμό του παιδιού όπως να έχει:

Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Καθόλου αυτοπεποίθηση
Ξεσπάσματα θυμού
Απόσυρση
Έλλειψη εμπιστοσύνης και κοινωνικών δεξιοτήτων
Επιθετικότητα
Δυσκολίες συγκέντρωσης και χαμηλή σχολική επίδοση.
Διαταραχές ύπνου και συχνούς εφιάλτες.
Διατροφικές διαταραχές (ψυχογενή βουλιμία ή ανορεξία).
Κατάθλιψη και αυξημένο άγχος.
Χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Παραβατική και βίαιη συμπεριφορά.
Τάσεις αυτοκαταστροφής και αυτοτραυματισμού.
Χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.

Τα παιδιά αυτά μεγαλώνοντας αντιμετωπίζουν συναισθηματικές διαταραχές. Το άγχος, η κατάθλιψη, οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, ενοχικά συναισθήματα, αίσθημα αυτοτιμωρίας είναι κάποια από τα όσα βιώνει σαν ενήλικάς το παιδί. O φόβος της απόρριψής και της μη αποδοχής από τους γύρω του, το κάνει να απομονώνεται και να αποφεύγει τις κοινωνικές επαφές. Αυτό οδηγεί σε εσωτερικευμένο θυμό. Θυμό προς τους γύρω του, προς την κοινωνία, θυμό προς τον εαυτό του.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept