Vamping η νέα τάση των εφήβων

'Οταν τα παιδιά... βρυκολακιάζουν στο διαδίκτυο

633

Μήπως το παιδί σας, που βρίσκεται στην εφηβεία και που δυσκολεύεται να ανοίξει τα βλέφαρά του το πρωί, παρόλο που πέφτει νωρίς για ύπνο, επειδή ξενυχτάει κάνοντας Virtual Camping;

Αν αναρωτιέστε τι είναι το Virtual Camping (εν συντομία Vamping) σάς εξηγούμε ότι πρόκειται για το φαινόμενο της λεγόμενης εικονικής κατασκήνωσης, ευρέως γνωστό στη γλώσσα των ψηφιακών αυτοχθόνων ως Vamping, και δεν είναι άλλο από το μεταμεσονύχτιο σερφάρισμα στο Internet, κυρίως με στόχο το socializing. Σύμφωνα με το kidsatsafety.gr, πρόκειται για μία άκρως διαδεδομένη συνήθεια των παιδιών του Γυμνασίου και του Λυκείου, που «βρυκολακιάζουν» στο διαδίκτυο, χωρίς να υπολογίζουν τις σοβαρές συνέπειες και τους κινδύνους για την υγεία τους.

Τι δείχνουν οι έρευνες
Με όλη την ημέρα τους γεμάτη δραστηριότητες, οι ανάγκες των εφήβων για ύπνο είναι αυξημένες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ (National Sleep Foundation), τα παιδιά έως 13 ετών χρειάζονται 9 με 11 ώρες ύπνου, ενώ αντίστοιχα οι έφηβοι 14 έως 17 ετών χρειάζονται 8 με 10 ώρες και οι μεγαλύτεροι 7 με 9 ώρες.

Εξάλλου, η ίδια πηγή τονίζει ότι ενώ στην εφηβεία είναι απαραίτητο το τακτικό πρόγραμμα, τα παιδιά έχουν την τάση -που ενισχύεται και από το νυχτερινό socializing- τις καθημερινές να μην τηρούν ωράριο, πέφτοντας για ύπνο διαφορετικές ώρες και τα Σαββατοκύριακα να ξενυχτούν. Συνδυασμός που επηρεάζει και το βιολογικό τους ρολόι, αλλά και την ποιότητα του ύπνου τους.

Στον παράγοντα vamping αναφέρεται και η εργασία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Sleep Medicine. Επιστήμονες των Πανεπιστημίων του Σαν Ντιέγκο και της Αϊόβα στις ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία από δύο εθνικές μελέτες διαρκείας, με συμμετέχοντες συνολικά 360.000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, διαπιστώνοντας ότι το 40% των εφήβων το 2015 δεν συμπλήρωναν καν επτάωρο ύπνου.

Το ποσοστό είναι αυξημένο κατά 58% σε σχέση με τα στοιχεία του 1991, όταν τα παιδιά δεν είχαν Internet, αλλά και 17% σε σχέση με το 2009, όταν η χρήση έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών ήταν ακόμη στην αρχή της. Όπως ανακάλυψαν οι ειδικοί, τα παιδιά που ήταν συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο πέντε ώρες την ημέρα είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να μην κοιμούνται αρκετά, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους, που δεν σέρφαραν στο διαδίκτυο περισσότερο από μία ώρα ημερησίως.

 Κίνδυνοι και συνέπειες
Μελέτη με τίτλο «H χρήση των social media τροποποιεί την εφηβική συμπεριφορά που σχετίζεται με τον ύπνο», η οποία διεξήχθη σε τέσσερα σχολεία της Γαλλίας και δημοσιεύτηκε στο Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών (National Center for Biotechnology Information) των ΗΠΑ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μείωση των ωρών ύπνου, που παρατηρείται σε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό εφήβων, συνδέεται με το Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα και οδηγεί σε υπνικές διαταραχές, όπως υπνηλία, υπνική άπνοια και αϋπνία, που μάλιστα μπορεί να γίνουν και χρόνιες. Αυτές με τη σειρά τους έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη απόδοση στο σχολείο, τις διαταραχές διάθεσης, μέχρι και την παχυσαρκία.

Αφού ο ύπνος συνδέεται άμεσα με την ανάπαυση των εγκεφαλικών κυττάρων και με την καλή λειτουργία της μνήμης και της εκμάθησης, οι συνέπειες της έλλειψής του δεν είναι μόνο η ατονία και οι διαταραχές διάθεσης. Οι ικανότητες συγκέντρωσης, κατανόησης και επίλυσης προβλημάτων (αυτές δηλαδή που χρειάζονται οι έφηβοι για να αποδώσουν στο σχολείο) μειώνονται. Άλλες παρενέργειες μπορεί να είναι η ακμή και σχετικές δερματικές παθήσεις, αλλά και τα οφθαλμικά προβλήματα. Καθώς το vamping γίνεται κρυφά από τους γονείς, τα παιδιά κλείνουν τα φώτα, ενώ μερικές φορές μπαίνουν και κάτω από τα σκεπάσματα. Ο συνδυασμός του απόλυτου σκότους και της έκθεσης στην ακτίνα φωτός του κινητού τηλεφώνου ή του tablet κουράζει τα μάτια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς και διαταραχές όρασης.

 Τα συμπτώματα
Κόκκινα, ερεθισμένα μάτια.
Νευρικότητα, ασυνήθιστη επιθετική συμπεριφορά, καυγάδες με συμμαθητές/γονείς/καθηγητές.
Υπνηλία, ατονία, αίσθημα κούρασης.
Συχνή δυσκολία στο ξύπνημα.
Αδυναμία συγκέντρωσης.
Αύξηση βάρους.
Ανεξήγητες εναλλαγές στη διάθεση.

Αντιμετώπιση
Το kidsatsafety.gr προτείνει τρόπους για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα τάση:

1. Ο γονικός έλεγχος στις ώρες που το παιδί έχει πρόσβαση στο Internet μπορεί να είναι αποτελεσματική λύση, αν το υποστηρίζει το μοντέλο του router σας.

2. Εξηγήστε αναλυτικά στο παιδί πώς το vamping επηρεάζει την υγεία του και τις αποδόσεις του σε όλους τους τομείς.

3. Γίνετε το καλό παράδειγμα, κλείνοντας το laptop, τον υπολογιστή, το tablet, πριν τα παιδιά πάνε για ύπνο.

4. Ελέγξτε το παιδί αρκετή ώρα αφού πάει για ύπνο και όποτε ξυπνάτε.

5. Δραστική λύση είναι να τους παίρνετε το κινητό όταν πάνε για ύπνο.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept