Εμβόλιο MMR: Πόσο μειώνει τις κρίσεις άσθματος στα παιδιά

34

Το MMR, το εμβόλιο Ιλαράς, Ερυθράς, Παρωτίτιδας, που γίνεται κάθε χρόνο σε χιλιάδες παιδιά, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις σοβαρές κρίσεις άσθματος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, ανέλυσαν για τις ανάγκες της μελέτης, μιας από τις μεγαλύτερες στο είδος της, στοιχεία για περισσότερα από 300.000 παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 1999 και 2006. Εξέτασαν πόσα παιδιά ανέπτυξαν άσθμα και συνέκριναν τα αποτελέσματα με το εάν είχαν ανοσία κατά της ιλαράς.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Epidemiology, το εμβόλιο μειώνει συνολικά τα ποσοστά άσθματος κατά περίπου 10% και τον αριθμό των περιπτώσεων σοβαρού άσθματος που οδήγησαν στα επείγοντα περιστατικά κατά 27%.

Ωστόσο, τα οφέλη διαπιστώθηκαν μόνο σε αγόρια και όχι σε κορίτσια, εύρημα που προς το παρόν οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν.  Οι ερευνητές παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί το εμβόλιο έχει προστατευτική επίδραση στους πνεύμονες.

Προηγούμενες μελέτες ωστόσο, υποδεικνύουν ότι το να κολλήσει κανείς ιλαρά, μειώνει τις πιθανότητες να αναπτύξει άσθμα. Δεδομένου ότι το MMR περιέχει μικρή ποσότητα του ενεργού ιού της ιλαράς, είναι πιθανό να μιμείται την επίδραση της ίδιας της νόσου.

Το άσθμα πλήττει περισσότερα από 5 εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο, ενώ τρεις άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά στη χώρα από τη νόσο και τις επιπλοκές της. Κατά μέσο όρο, περισσότερα από 25.000 παιδιά νοσηλεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο με άσθμα κάθε χρόνο.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept