Διαταραχές όρασης: Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης για βρέφη και παιδιά στη Β. Ελλάδα

39

Το πρόγραμμα υλοποιείται στην Βόρεια Ελλάδα από τον Σύλλογο «ΣΥΖΩΗ» και αφορά πρώιμη παρέμβαση υπηρεσιών και παροχών για βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας (0-6 ετών) και τις οικογένειές τους ενώ ήδη στο πλαίσιο του Προγράμματος, μέχρι σήμερα έχουν υποστηριχθεί 35 παιδιά και οι οικογένειές τους.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά με τύφλωση, χαμηλή όραση ή κάποιο άλλο διαγνωσμένο πρόβλημα οπτικής αντίληψης. Συμμετέχουν και παιδιά που μαζί με διαταραχές όρασης έχουν και πρόσθετες αναπηρίες (νοητική υστέρηση, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, νευρολογικού τύπου διαταραχές, κινητικές ή αισθητηριακές αναπηρίες, νευρομεταβολικά σύνδρομα κ.ά.).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου «ΣΥΖΩΗ», Νίκο Καζαντζίδη, βασικές αρχές του προγράμματος  είναι «Η ολιστική αντιμετώπιση του παιδιού, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και στα ενδιαφέροντά του. Η συμμετοχή των γονιών στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Η προσαρμογή και ο κατάλληλος εμπλουτισμός του περιβάλλοντος του παιδιού ( όπως η κατασκευή παιδαγωγικού υλικού για τις αναπτυξιακές ανάγκες του) και η συνεργασία με ειδικούς που ασχολούνται με το παιδί πχ οφθαλμίατρο, ειδικούς θεραπευτές και άλλους».
Στους στόχους του προγράμματος  είναι: η παρατήρηση της λειτουργικής όρασης, εφόσον υπάρχει, και η εκπαίδευση για την καλύτερη αξιοποίησή της, χωρίς όμως να υποκαθιστά την κλινική αξιολόγηση της όρασης η οποία γίνεται απαραίτητα από οφθαλμίατρο, η παρατήρηση και ενίσχυση όλων των τομέων ανάπτυξης του παιδιού(γνωστικού, συμπεριφορικού, συναισθηματικού, κοινωνικού, επικοινωνιακού, κινητικού  χωρίς να υποκαθιστά την αξιολόγηση ειδικών αναπτυξιολόγων ή ιατροπαιδαγωγικών κέντρων) και η υποστήριξη της οικογένειας προκείμενου να κατανοήσει και να ανταποκριθεί στις ανάγκες του παιδιού.

Επιδιώκοντας την ενδυνάμωση του Προγράμματος, ο Σύλλογος έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης στις Νεογνολογικές και Παιδιατρικές Κλινικές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης προκειμένου να ενημερώσει του γιατρούς σχετικά με το Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης στην περίπτωση που γεννηθεί κάποιο παιδί με πρόβλημα όρασης ή αποκτήσει αργότερα .

Το Πρόγραμμα υποστηρίζεται από διεπιστημονική ομάδα (παιδοψυχίατρο, κοινωνική λειτουργό, ειδικούς εκπαιδευτές) με σκοπό τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό των παρεμβάσεων, ενώ υπάρχουν συνεργασίες με αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με Οφθαλμολογικές, Παιδιατρικές και Νεογνολογικές Κλινικές Θεσσαλονίκης, με οφθαλμολογικά κέντρα και οφθαλμιάτρους. Στο πλαίσιο του Προγράμματος επιδιώκεται η δημιουργία Δικτύου Επιστημόνων ενημερωμένων για την εκπαίδευση βρεφών και παιδιών με διαταραχές όρασης.
Ο Σύλλογος «ΣΥΖΩΗ» ιδρύθηκε το 2007 στη Θεσσαλονίκη από γονείς ατόμων που μαζί με διαταραχές όρασης έχουν και πρόσθετες αναπηρίες (αισθητηριακές και κινητικές αναπηρίες, αναπτυξιακές διαταραχές, κ.ά.). Σκοποί του Συλλόγου είναι : η ισότιμη εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη των ατόμων με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, η ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου για την πολυσύνθετη αυτή αναπηρία.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept