Συσκευή ανιχνεύει τους λόγους που κλαίνε τα μωρά

78

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι νέοι γονείς, απελπισμένοι αναρωτιούνται γιατί το μωρό τους δεν σταματάει να κλαίει, αν πεινάει, αν είναι λερωμένο, αν νυστάζει, αν θέλει αλλαγή πάνας ή αν είναι άρρωστο. Μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών ισχυρίζεται ότι κατάφερε να φτιάξει μια συσκευή που θα απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα και θα δώσει τέλος στην απόγνωση.

Συγκεκριμένα, ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να διακρίνει τον κάθε τύπο κλάματος ενός μωρού, αλλά και εάν το κλάμα αυτό είναι για κάτι σημαντικό ή όχι, για παράδειγμα να ξεχωρίσει αν νιώθει δυσφορία ή απλώς πεινάει.

Με έναν ειδικό αλγόριθμο που βασίζεται στην αυτόματη αναγνώριση ομιλίας, οι ερευνητές μπορούν να εντοπίσουν τα μοτίβα που κρύβονται στο κλάμα του μωρού χρησιμοποιώντας μια τεχνική συμπιεσμένης ανίχνευσης, συγκρίνοντάς τα με κοινά δείγματα κλάματος που συλλέγονται περιοδικά. Αυτή η μέθοδος μπορεί να αναδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην ανάλυση του κλάματος των μωρών.

Ο αλγόριθμος μπορεί να ταξινομήσει διαφορετικά χαρακτηριστικά του κλάματος, προκειμένου να σχηματίσει μια εικόνα γιατί τα μωρά κλαίνε και πόσο επείγουσα είναι η κατάστασή τους, πληροφορίες ζωτικής σημασίας για τους γονείς και τους γιατρούς.

«Όπως σε μια γλώσσα, έτσι και στους διαφορετικούς ήχους του κλάματος υπάρχουν αρκετές πληροφορίες που σχετίζονται με την υγεία. Οι διαφορές στα σήματα του ήχου εμπεριέχουν αυτές τις πληροφορίες», εξήγησε η Λιτσουάν Λιου του εργαστηρίου Επεξεργασίας Ψηφιακού Σήματος που διεξήγαγε την έρευνα.

Ο τελικός στόχος είναι η τεχνολογία αυτή να συμβάλει στο να είναι τα μωρά πιο υγιή και οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους πιο ήρεμοι.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου του επιστημονικού περιοδικού Journal of Automatica Sinica (JAS).

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept