Λιποθύμησε το παιδί σας;Δείτε τις πιθανές αιτίες

333

Η απώλεια των αισθήσεων (λιποθυμία ή αλλιώς συγκοπή) αποτελεί μια τρομακτική εμπειρία για τους παρευρισκομένους. Συχνά μια τέτοια εμπειρία οδηγεί τους γονείς σε πανικό, αφού όταν βλέπουν το παιδί τους να χάνει τις αισθήσεις του ομολογούν ότι: «νόμισα ότι έχασα το παιδί μου και ένοιωθα εντελώς αδύναμος να το βοηθήσω».

Είναι καθησυχαστικό για όλους, αλλά κυρίως για τους γονείς να γνωρίζουν ότι, παρά τη δραματικότητα του συμπτώματος, αυτό αποτελεί σχετικά συχνό φαινόμενο και ότι πολύ σπάνια κρύβει μια σοβαρή πάθηση. Τυπικό παράδειγμα η λιποθυμία που προκαλεί σε κάποιους από εμάς η θέα του αίματος.Όμως ως πιθανές αιτίες για να λιποθυμήσει ένα παιδί είναι και οι παρακάτω:

Αφυδάτωση

Ένα άτομο που έχει αφυδατωθεί μπορεί να λιποθυμήσει, καθώς η αρτηριακή του πίεση πέφτει επικίνδυνα. Και στα παιδιά είναι πολύ εύκολο να εμφανιστεί αφυδάτωση, ειδικά κατά την ώρα του παιχνιδιού το καλοκαίρι. Πολλά παιδιά ξεχνιούνται παίζοντας, και δεν πίνουν νερό.

Πεσμένο σάκχαρο

Πολλές φορές τα παιδιά μπορεί να μην θέλουν να φάνε, να ξεχάσουν να φάνε, ή να φάνε κάτι πολύ μικρό και με χαμηλή διατροφική αξία. Αυτό σημαίνει πως, σταδιακά, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα πέσουν, και αυτό μπορεί να προκαλέσει ξαφνικά μια λιποθυμία.

Η υπερβολική ζέστη

Συμβαίνει στους ενήλικες, μπορεί προφανώς να συμβεί και στα παιδιά. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και ειδικά στις περιόδους καύσωνα, είναι πάρα πολύ σημαντικό να φροντίζετε το παιδί σας να βρίσκεται στην σκιά, να είναι δροσερό και να ενυδατώνεται τακτικά.

Υπερένταση

Μερικές φορές, όταν τα παιδιά ενθουσιάζονται ή τρομάζουν πολύ, η αντίδρασή τους είναι τόσο έντονη, που θα αρχίσουν να ζαλίζονται. Σε πολύ ακραίες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να φέρει μια λιποθυμία. Βοηθήστε τα να χαλαρώσουν και να αναπνεύσουν πάλι φυσιολογικά.

Έλλειψη σιδήρου

Τα παιδιά που δεν λαμβάνουν αρκετό σίδηρο από την διατροφή τους, ή που καταναλώνουν μεγαλύτερες από το κανονικό ποσότητες αγελαδινού γάλακτος, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για έλλειψη σιδήρου, που μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες, κόπωση, ακόμα και λιποθυμία.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept