Ποιες είναι οι πιο συχνές τροφικές αλλεργίες στα παιδιά

33

Οι τροφικές αλλεργίες είναι μια συνηθισμένη κατάσταση για τα μικρά παιδιά κάτω από την ηλικία των τριών ετών. Τα περισσότερα παιδιά δεν διατηρούν αυτές τις αλλεργίες σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ωστόσο συχνά είναι υποχρεωμένα να… ζουν μαζί τους μέχρι και την εφηβεία τους.

Από όλες τις παιδικές τροφικές αλλεργίες, η πιο συνηθισμένη είναι η αλλεργία στο αυγό. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αλλεργία αυτή σχετίζεται με τα ασπράδια των αυγών και όχι με τον κρόκο όπως ενδεχομένως θα περίμενε κανείς, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η πιθανότητα ένα παιδί να έχει αλλεργία και σε ολόκληρο το αυγό.

Οι πρωτεΐνες στα αυγά είναι συνήθως υπεύθυνες για την αλλεργία και τα περισσότερα παιδιά δεν είναι πλέον αλλεργικά από την ηλικία των πέντε ετών και μετά. Τα σημάδια μιας τροφικής αλλεργίας περιλαμβάνουν φαγούρα, πόνο στο στομάχι ή ρινική καταρροή.

Μια αλλεργία που διαγιγνώσκεται επίσης συχνά σε παιδιά είναι η αλλεργία στο γάλα. Το αγελαδινό γάλα είναι συνήθως το πρόβλημα, αλλά πολλά παιδιά μπορεί επίσης να είναι αλλεργικά και σε άλλα είδη γάλακτος. Οι αλλεργίες στο γάλα, επίσης ταλαιπωρούν τα παιδιά συνήθως μέχρι τη στιγμή που θα γίνουν πέντε ετών. Τα συμπτώματα των αλλεργιών που σχετίζονται με το γάλα περιλαμβάνουν πεπτικά προβλήματα, εμετό, ή εξάνθημα. Ο ορός γάλακτος και  η καζεΐνη στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πιθανώς υπεύθυνες για τις αλλεργικές αντιδράσεις στο γάλα.

Οι παιδικές τροφικές αλλεργίες που αφορούν τη σόγια δεν είναι συχνά σοβαρές. Τα περισσότερα παιδιά που αναπτύσσουν αλλεργία στη σόγια σε νεαρή ηλικία το ξεπερνούν γρήγορα. Τα σημάδια της αλλεργίας στα παιδιά περιλαμβάνουν κνησμό, οίδημα προσώπου και πεπτικά προβλήματα. Τα περισσότερα παιδιά που είναι αλλεργικά στη σόγια δεν είναι αλλεργικά στα φιστίκια κι αυτό είναι γεγονός ασυνήθιστο, επειδή τα φασόλια σόγιας και τα φιστίκια ανήκουν στην ίδια οικογένεια των ψυχανθών. Τα παιδιά που είναι αλλεργικά στα φιστίκια, συνήθως δεν είναι αλλεργικά στη σόγια.

Οι αλλεργίες στα φιστίκια και τα θαλασσινά είναι κάποιες από τις παιδικές τροφικές αλλεργίες που συνήθως τα παιδιά δεν ξεπερνούν ποτέ. Οι περισσότεροι ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια και τα θαλασσινά είχαν πρόβλημα από την παιδική τους ηλικία. Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα φιστίκια και τα θαλασσινά είναι σε αντίθεση με αυτές στα αυγά και το γάλα, εξαιρετικά σοβαρές για τα παιδιά.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept