Νέο μέλος στην οικογένεια: Πως πρέπει να προετοιμάσετε το παιδί σας

510

Ένα νέο μωρό στο σπίτι είναι σίγουρα ένα πολύ ευχάριστο γεγονός. Αν όμως υπάρχει ήδη παιδί στην οικογένεια, μη θεωρήσετε δεδομένο πως νιώθει το ίδιο. Πρέπει να του εξηγήσετε τι ακριβώς συμβαίνει και κυρίως πως δεν θα χάσει ποτέ την αγάπη σας. Έτσι μόνο θα συμμετάσχει στη χαρά σας και θα περιμένει με την ίδια αγωνία τον ερχομό του μωρού.

Ρόλο βέβαια παίζει και η ηλικία του παιδιού. Τα πολύ μικρά παιδιά δεν έχουν σαφή συνείδηση του χρόνου και μπορεί να δυσκολευτούν να κατανοήσουν ότι το αδελφάκι τους θα χρειαστεί οκτώ ή εννέα μήνες για να έρθει. Βέβαια, αν το παιδί ενημερωθεί πολύ νωρίς, θα έχει χρόνο να αποδεχτεί την ιδέα ενός νέου μωρού και πιθανόν να συνηθίσει στην ιδέα πιο εύκολα.

Αν κι εσείς περιμένετε δεύτερο παιδί και θέλετε να προετοιμάσετε το μεγαλύτερο, έχετε στο μυαλό σας τα εξής:

Εξηγήστε στο παιδί ότι μεγαλώνει στην κοιλιά σας ένα μωρό και αναμένεται να γεννηθεί μετά από μήνες (πρέπει να είστε συγκεκριμένη).

Πείτε του ότι η κοιλιά σας θα μεγαλώσει πολύ και ότι μπορεί να κουράζεστε πιο εύκολα. Καθησυχάστε το ότι έχετε άφθονη αγάπη και χρόνο για περισσότερα από ένα παιδιά. Δώστε συγκεκριμένο ρόλο για να σας βοηθήσει, έτσι ώστε να νιώσει ότι συμμετέχει στη νέα καθημερινότητά σας.

Δείχνετέ του τα υπερηχογραφήματα και την κοιλιά σας που μεγαλώνει και διαβάστε του βιβλία για μωρά, ώστε να ενισχύσετε την κατανόησή του και να το παρακινήσετε να ρωτήσει πώς θα αλλάξει η ζωή σας με την άφιξη του μωρού. Και φροντίστε να μη νιώσει ποτέ πως θα είναι σε δεύτερη μοίρα μετά τον ερχομό του νέου παιδιού στο σπίτι.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept