Ο παιδικός εκφοβισμός δημιουργεί καρδιακά προβλήματα στην ενηλικίωση!

138

παχυσαρκια παιδιΤα παιδιά που έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού («bullying») είναι πιθανότερο, όταν γίνουν ενήλικες, να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ έχουν και αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιολογικών και άλλων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ψυχίατρο Λουίζ Αρσενό του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας & Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολεγίου (King’s College) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογικής ιατρικής «Psychological Medicine», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν στοιχεία για 7.100 παιδιά ηλικίας 7 έως 11 ετών, από τα οποία -σύμφωνα με δηλώσεις των γονιών- το 15% είχε πέσει θύμα συστηματικού εκφοβισμού και το 28% περιστασιακού.
Τα παιδιά παρακολουθήθηκαν έως την ηλικία των 45 ετών, οπότε καταγράφηκαν το βάρος τους και οι δείκτες φλεγμονής στο αίμα τους. Όπως διαπιστώθηκε, όσα είχαν υποστεί τον εκφοβισμό, ιδίως τον συστηματικό, είχαν γενικά μεγαλύτερο βάρος από το κανονικό για την ηλικία τους. Επίσης, είχαν αυξημένα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα τους, ενός βιοδείκτη που αποκαλύπτει την ύπαρξη χρόνιας φλεγμονής στον οργανισμό και τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας.
Το πρόβλημα πάχους είναι μεγαλύτερο στα κορίτσια που έχουν υποστεί εκφοβισμό. Ωστόσο, τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια που είχαν πέσει θύματα «μπούλινγκ» είχαν αυξημένη συγκέντρωση λίπους στην κοιλιά τους, κάτι που αποτελεί γνωστό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.
«Ο εκφοβισμός είναι κακός για τη σωματική υγεία σας, είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα» δήλωσε o ερευνητής Αντρέα Ντανέζε. «Τείνουμε να ξεχνούμε τα θύματα και τα βάσανά τους. Όμως μερικά παιδιά θα τα σημαδέψει για όλη τη ζωή τους» δήλωσε η Αρσενό και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να μη σκέφτονται μόνο πώς θα σταματήσουν τους θύτες, αλλά και τι θα γίνει με την ψυχική και σωματική υγεία όσων νέων έχουν υποστεί τον εκφοβισμό.
Πηγή: Zougla.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept