Γονείς προσοχή: Τεράστιες οι επιπτώσεις στην υγεία από την ηλεκτομαγνητική ακτινοβολία

781

Τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπελ, οι υπολογιστές ενώ μας διευκολύνουν αφάνταστα, μας καταδικάζουν να … αρρωστήσουμε. Ήδη πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που προειδοποιούν για την  επικινδυνότητα της έκθεσης παιδιών και εφήβων αφού παρατηρήθηκαν διαταραχές του ύπνου, πονοκέφαλοι, βουητό στα αυτιά… Αργότερα, ως επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης, εφιστούν την προσοχή για την καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων, νευρολογικές παθήσεις, κατάθλιψη,  προβλήματα συμπεριφοράς, κ.α.

Η μείωση της ικανότητας των αγγείων του εγκεφάλου (του αιματοεγκεφαλικού φραγμού) να εμποδίζουν κάποιες τοξικές ουσίες να περνούν από το αίμα, στον εγκέφαλο, παρατηρείται επίσης μείωση στην παραγωγή μελατονίνης (που είναι βασικός αντικαρκινικός μηχανισμός και σημαντική στην επανόρθωση ζημιών στα κύτταρα και ιδίως του DNA), και,καταστροφή της μυελίνης (που προστατεύει τα νευρικά κύτταρα) στα έμβρυα και τα παιδιά ή και επηρεασμός της αποτελεσματικής μεταβίβασης μηνυμάτων από τους νευρώνες.

Η μόνη λύση είναι η λογική χρήση των συσκευών. Οι βασικές οδηγίες για τον περιορισμό της έκθεσης της  ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι  :

Αύξηση της απόστασης από τις πηγές εκπομπής

Μείωση της συνολικής διάρκειας και συχνότητας χρήσης

Η χρήση να είναι αντιστρόφως ανάλογη της ηλικίας των παιδιών

Επιλογή ενσύρματων συσκευών και συνδέσεων

Απενεργοποίηση επιλογών Wi-Fi, Bluetooth, ΔΚΤ( δεδομένα κινητού τηλεφώνου) όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Προσοχή στην παθητική έκθεση των παιδιών

Όταν τα παιδιά βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη του 1μέτρου από τον χρήστη εκτίθενται παθητικά. Άρα πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά και την έγκυο.
Πότε δεν χρησιμοποιούμε κινητά ή tablets όταν θηλάζουμε το παιδί και γενικά όταν αυτό βρίσκεται κοντά μας.
Επίσης αποφεύγουμε να τηλεφωνούμε στο αυτοκίνητο ιδίως αν βρίσκεται σ’ αυτό έγκυος ή παιδί. Τα Wi-Fi, Bluetooth, ΔΚΤ τα έχουμε πάντα απενεργοποιημένα όσο δεν χρησιμοποιείται το διαδίκτυο.

Νήπια και παιδιά μικρότερα των 14-16 χρόνων

Κινητό ή άλλες ανάλογες συσκευές δεν πρέπει να δίνονται σε παιδιά μικρότερα των 14ετών . Η χρήση κινητών από τα παιδιά στα δημοτικά και στα γυμνάσια δημιουργεί αυξημένη πολλαπλή έκθεση (παθητική έκθεση) από τα τηλέφωνα των άλλων παιδιών, πιθανότητες εθισμού και bullying. Εάν όμως τα κινητά /tablets/iPads είναι σε flight mode και με τα Wi-Fi, Bluetooth και ΔΚΤ απενεργοποιημένα μπορούν να λειτουργήσουν ως απλές συσκευές για μουσική ή παιχνίδια που είναι προ -αποθηκευμένα σ’ αυτά. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μπορεί να γίνεται περιορισμένη χρήση τους. Ελάχιστη στην προσχολική ηλικία ποτέ όμως σε βρέφη ή νήπια κάτω των 2 ετών.

Για έφηβους από 14-16 χρονών

Όταν το παιδί αρχίσει να κάνει χρήση του κινητού καλό είναι στην αρχή να αποφύγουμε την αγορά «έξυπνου κινητού». Ενημερώνουμε τους εφήβους για τους σοβαρούς κινδύνους της ακτινοβολίας και ιδίως όταν το κινητό/tablet/iPads και άλλες «έξυπνες» συσκευές είναι συνδεδεμένο ασύρματα στο διαδίκτυο (μέσω Wi-Fi ή ΔΚΤ). Τους εκπαιδεύουμε γενικά στη λελογισμένη και άκρως αναγκαία χρήση, δηλ χρήση μηνυμάτων, σύντομα απαραίτητα τηλεφωνήματα πάντα με χρήση hands free ή ανοικτή ακρόαση (loudspeaker) και με απενεργοποιημένα τα Wi-Fi, Bluetooth, και τα ΔΚΤ (δεδομένα κινητού τηλεφώνου).
Τους συμβουλεύουμε να μην κρατούν το τηλέφωνο κοντά στο σώμα ούτε να το αφήνουν κοντά στο κρεβάτι τους. Ιδίως τα αγόρια δεν πρέπει να τοποθετούν το τηλέφωνο στις μπροστινές τσέπες και τα κορίτσια στα μπράτσα ή κοντά στο στήθος τους.

Οι συσκευές Wi-Fi εκπέμπουν ακτινοβολία πολύ μικρότερης έντασης από τα κινητά.

Είναι όμως ασφαλής η σύνδεση με το διαδίκτυο μέσω Wi-Fi;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Είναι γεγονός ότι η ακτινοβολία Wi-Fi είναι πολύ χαμηλότερης έντασης από εκείνη των κινητών. Όμως όταν το Wi-Fi χρησιμοποιείται πολλές ώρες/πολύ συχνά, σε πολλούς χώρους και συχνά σε άμεση εγγύτητα με το σώμα η συνολική έκθεση ιδίως του χρήστη είναι πολύ μεγάλη.
Οι ίδιες οι συσκευές Wi-Fi routers  εκπέμπουν ακτινοβολία δημιουργώντας μια διάσπαρτη παθητική έκθεση.
Γι’ αυτό όταν η λύση της ενσύρματης σύνδεσης είναι αδύνατη, πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 4μ από χώρους όπου διακινούνται ή κοιμούνται ή παίζουν παιδιά ούτε σε διπλανά δωμάτια, ώστε να αποφεύγεται η παθητική έκθεση.
Και αυτό πρέπει να ισχύει στο σπίτι και το σχολείο.
Προσοχή επίσης στους Παιδότοπους γιατί συχνά είναι χώροι παθητικής έκθεσης των παιδιών στα Wi-Fi!
Γενικά ενδείκνυται τα routers να διατηρούνται πάντα κλειστά στην παρουσία των παιδιών, να ανάβουν μόνο όταν είναι απόλυτα αναγκαία (η συνήθεια on/off είναι μια απλή και αποτελεσματική πρακτική ) και οπωσδήποτε να κλείνουν το βράδυ.

H μεγαλύτερη όμως έκθεση αφορά τον ίδιο τον χρήστη και βέβαια έμμεσα όποιον είναι κοντά του, όταν χρησιμοποιεί το desktop, laptop, tablet, iPad και κινητό συνδεδεμένο μέσω Wi-Fi ή ΔΚΤ.

Δεν χρησιμοποιούμε συσκευές συνδεδεμένες μέσω Wi-Fi  όταν θηλάζουμε το παιδί και γενικά όταν αυτό ή η έγκυος βρίσκονται κοντά μας. Απενεργοποιούμε όλες τις ρυθμίσεις ασύρματης σύνδεσης των συσκευών αφού  η κεραία τους εκπέμπει ακόμη και όταν δεν είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

συσκευές παρακολούθησης βρεφών

Τα ασύρματα ψηφιακού (digital) τύπου baby monitors (συστήματα ενδοεπικοινωνίας), αποτελούν μια δυνητικά επικίνδυνη, πολύωρη και εκ του σύνεγγυς πηγή ακτινοβολίας για το παιδί, σε μια ιδιαίτερα δραστήρια και ευαίσθητη περίοδο ανάπτυξης του νευρικού συστήματος με πιθανώς μη αναστρέψιμες βλάβες στο βρεφικό εγκέφαλο. Λιγότερο επικίνδυνα θεωρούνται τα αναλογικού τύπου (analogue). Όμως η ασφαλέστερη λύση είναι τα ενσύρματα. Σε κάθε περίπτωση οι συσκευές δεν πρέπει να τοποθετούνται μέσα στο κρεβατάκι του παιδιού αλλά σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων!

Πηγή:paidiatros.com

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept