Τα πολλά παιγνίδια ΔΕΝ κάνουν καλό στα παιδιά

212

Η περίοδος των γιορτών φέρνει πονοκέφαλο στους γονείς και στους συγγενείς των μικρών παιδιών αφού σκαζοκεφαλιάζουν σκεπτόμενοι ποιό δώρο είναι καλύτερο ή πιο διασκεδαστικό για δώρο. Οι περισσότεροι «βομβαρδίζονται» από τις διαφημίσεις και δίνουν τα πάντα για να δουν ένα παιδικό χαμόγελο ως ανταμοιβή.

Η πραγματική σημασία όμως βρίσκεται αλλού, λέει η επιστημονική κοινότητα που σε έρευνα για τα παιδικά παιχνίδια λέει πως μάλλον πρέπει να δώσετε προσοχή όχι μονο στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα.

Όσα περισσότερα παιγνίδια περιβάλλουν ένα παιδί, τόσο περισσότερο κακό του κάνουν, λένε οι ψυχολόγοι, καθώς αδυνατεί να τα εκτιμήσει και να συγκεντρώσει την προσοχή του, με συνέπεια να μειώνεται η δημιουργικότητα και η χαρά του.

Η σχετική  αμερικανική επιστημονική έρευνα, την οποία θα πρέπει μάλλον να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι μπαμπάδες οι μαμάδες και οι συγγενείς ενόψει των δώρων των γιορτών έχει στοχο να προβληματίσει και όχι να φρενάρει τη χαρά της προσφοράς.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τολέντο στο Οχάιο, με επικεφαλής τη δρα Κάρλι Ντάους, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Infant Behaviour and Development», και μελέτησαν 36 νήπια, τα οποία κλήθηκαν να παίξουν, επί μισή ώρα, είτε με τέσσερα παιγνίδια είτε με 16.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδάκια ήταν  πολύ πιο δημιουργικά, όταν έπαιζαν με τα λίγα παιγνίδια.

Επιπλέον, όσα από  τα παιδιά έπαιζαν διπλάσια ώρα με το κάθε παιγνίδι τους, έβρισκαν  περισσότερους τρόπους για να το χρησιμοποιήσουν και γενικά  έδειχναν πιο ευχαριστημένα, σε σχέση με υπόλοιπα που περιστοιχίζονταν από τα πολλά παιγνίδια.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν τους γονείς και τους παιδικούς σταθμούς να απομακρύνουν την πληθώρα των παιγνιδιών από τους χώρους όπου παίζουν τα παιδιά και να τους δίνουν κάθε φορά ένα μικρό αριθμό παιγνιδιών, τα οποία μπορεί να εναλλάσσονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι, τα παιδιά θα γίνουν πιο συγκεντρωμένα, επινοητικά και δημιουργικά.

Έρευνες σε ανεπτυγμένες χώρες έχουν δείξει ότι το μέσο παιδάκι κατέχει πάνω από 200 παιγνίδια, αλλά είναι ζήτημα αν παίζει με δέκα από αυτά σε καθημερινή βάση.

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept