Η θρεπτική αξία του βρεφικού γάλακτος  

260

βρεφικά γάλατα
 
Μπορείτε να θηλάσετε; Ο μητρικός θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο αλλά δεν μπορεί να συμβεί σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν και γυναίκες που δεν μπορούν να θηλάσουν, για διάφορους λόγους, ενώ κι η γυναίκα που θηλάζει πρέπει να προσέχει τη διατροφή της.
Καλό θα είναι αν γίνεται μητρικός θηλασμός να συμβαίνει τουλάχιστον μέχρι τον 6ο μήνα αλλά, εάν υπάρχουν προβλήματα, τότε οι μαμάδες μπορούν να καταφύγουν σε συνεννόηση με τον παιδίατρο στα βρεφικά γάλατα τα οποία υπάρχουν στην αγορά και είναι τροποποιημένα και εμπλουτισμένα προκειμένου να καλύψουν στον μέγιστο βαθμό τις ανάγκες του μωρού.
Πάντα στο βρεφικό γάλα πρέπει να τηρείτε αυστηρά τις οδηγίες χρήσης και να το πετάτε αν περάσει η ώρα και δεν το έχει πιει το μωρό. Αν το βρεφικό γάλα που σας δίνει ο παιδίατρος δημιουργεί δυσκοιλιότητα, δυσανεξία ή άλλα προβλήματα στο μωρό υπάρχουν πάντα εξειδικευμένα γάλατα που κάνουν και για το δικό σας παιδί. Φροντίστε επίσης να τηρείτε ευλαβικά τη διαδικασία για τις αποστειρώσεις.
1ης βρεφικής ηλικίας (0-6μηνών)
Εδώ ανήκουν όλα τα αγελαδινά γάλατα τα οποία έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία κι είναι σε σκόνη. Η επεξεργασία αυτή γίνεται διότι αν χορηγούνταν απευθείας στο νεογέννητο μωράκι, θα δημιουργούνταν παρενέργειες. Επίσης, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και διάφορα άλλα στοιχεία, που συναντάμε και στο μητρικό γάλα. Να επισημάνουμε ότι αυτά τα γάλατα είναι σε σκόνη.
2ης βρεφικής ηλικίας (6-12 μηνών)
Η σύνθεση του γάλατος αλλάζει μετά την ηλικία τον 6 μηνών που είναι ηλικία ορόσημο για το μωρό που δοκιμάζει τις στερεές τροφές. Εξαιρούνται, λοιπόν από τα γάλατα που προορίζονται για αυτήν την ηλικία οι πολλές πρωτεΐνες, αφού θα τις παίρνει πλέον από το κρέας και τ’ άλλα φαγητά. Αντιθέτως, αυξάνονται οι υδατάνθρακες, η ζάχαρη δηλαδή. Αυτό συμβαίνει διότι αρχίζει να κινείται και χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, την οποία θα του προσφέρουν τα επιπλέον σάκχαρα. Τα γάλατα 2ης βρεφικής ηλικίας θα τα βρείτε σε σκόνη, υγρά και εβαπορέ.
3ης βρεφικής ηλικίας (1-3 ετών)
Από τον 1ο χρόνο και μετά, το παιδί αρχίζει και τρώει ο,τι τρώτε και εσείς. Όσον αφορά, λοιπόν, στο γάλα που θα πίνει, δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι περιορισμοί. Μπορεί να πιει ακόμα και το γάλα που πίνουμε εμείς, αρκεί να μην είναι light, έως ότου γίνει 4 χρόνων, ακόμα κι αν είναι υπέρβαρο. Φυσικά, στην αγορά θα βρείτε πολλά και διαφορετικά γάλατα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, αλλά και τις ανάγκες του (εμπλουτισμένα σε σίδηρο, με ιχνοστοιχεία, με βιταμίνες
Εξειδικευμένα γάλατα
Στην αγορά υπάρχουν και ειδικά βρεφικά γάλατα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση διάφορων «προβλημάτων», όπως οι κολικοί, η δυσκοιλιότητα, οι αναγωγές, η διάρροια, η αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος της αγελάδας κ.λπ.
 
Πηγή:govastileto.gr
 
 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept