Νέα θεραπεία πρωτονίων σώζει αγοράκι 5 ετών από καρκίνο

86

Ashya-King-MAIN
Ο Άσια Κίνγκ, ένα αγόρι 5 ετών από τη Βρετανία, υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπεία πρωτονίων για καρκίνο εγκεφάλου και πλέον βρίσκεται σε ύφεση και μπορεί να μιλάει και να παίζει με τα αδέλφια του.
Ο Άσια έγινε πρώτο θέμα στην Ευρώπη πέρυσι τον Αύγουστο, όταν η αστυνομία του Σάουθαμπτον εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των γονέων του επειδή τον πήραν από το Γενικό Νοσοκομείο του Σάουθαμπτον όπου νοσηλευόταν χωρίς τη συγκατάθεση των γιατρών που τον φρόντιζαν.
Οι δύο γονείς είχαν συλληφθεί στην Ισπανία όπου είχαν μεταβεί επειδή έχουν εξοχικό σπίτι και δήλωσαν πως πήραν το παιδί από το νοσοκομείο για να το μεταφέρουν στην Τσεχία όπου θα υποβαλλόταν σε θεραπεία πρωτονίων.
Η θεραπεία αυτή είναι μία εξελιγμένη μορφή ακτινοθεραπείας, η οποία δεν διατίθεται στο βρετανικό ΕΣΥ.
Όπως ανακοίνωσαν ο Μπρετ και η Νεμέχε Κινγκ, η θεραπεία που έκανε ο Άσια ήταν επιτυχημένη και οι γιατροί από το Κέντρο Θεραπείας Πρωτονίων (PTC) της Πράγας τούς ενημέρωσαν προ ημερών πως στις τομογραφίες του δεν φαίνεται πλέον κανένα ίχνος του όγκου.
Οι Κινγκ δήλωσαν τρισευτυχισμένοι με την εξέλιξη αυτή. «Εάν είχαμε αφήσει τον Άσια στη Βρετανία, δεν θα βρισκόταν σήμερα μαζί μας. Ήταν πάρα πολύ αδύναμος και δεν θα είχε επιζήσει», δήλωσε η κυρία Κινγκ στην βρετανική εφημερίδα «Sun».
Και πρόσθεσε πως η θεραπεία πρωτονίων κυριολεκτικά του έσωσε τη ζωή.
Οι Κινγκ δεν έχουν επιστρέψει στην Βρετανία αλλά ζουν πλέον στο εξοχικό τους, αφού όπως λένε φοβούνται πως αν πατήσουν σε βρετανικό έδαφος θα επέμβουν οι κοινωνικές υπηρεσίες για να πάρουν τον Άσια.
Τι είναι
Η θεραπεία με ακτίνα πρωτονίων είναι μία μορφή ακτινοθεραπείας στην οποία χρησιμοποιούνται υψηλής ενέργειας άτομα υδρογόνου από τα οποία έχουν αφαιρεθεί τα ηλεκτρόνια.
Τα πρωτόνια εισδύουν στο δέρμα και απελευθερώνουν την ενέργειά τους στην θέση όπου βρίσκονται οι καρκινικοί όγκοι, καταστρέφοντας την ικανότητα αναπαραγωγής των κυττάρων τους.
Αυτό επιτυγχάνεται με «προγραμματισμό» των πρωτονίων ώστε να σταματούν σε συγκεκριμένη απόσταση μέσα στο σώμα και εκεί να απελευθερώνουν την ενέργειά τους.
Έτσι, το 80% της ενέργειας των πρωτονίων απελευθερώνεται μέσα στους καρκινικούς όγκους, με αποτέλεσμα να δέχεται ο καρκίνος το μέγιστο πλήγμα και να διαφυλάσσονται ταυτοχρόνως οι παρακείμενοι υγιείς ιστοί.
Στην κλασική ακτινοθεραπεία, χρησιμοποιούνται φωτόνια, τα οποία απελευθερώνουν την ενέργειά τους καθ’ όλη τη διαδρομή τους μέσα στο σώμα, δηλαδή πριν, στη διάρκεια και αφού διαπεράσουν τον καρκινικό όγκο, γι’ αυτό και προκαλούνται ορισμένες παρενέργειες στους υγιείς ιστούς.
Επομένως, το πλεονέκτημα της θεραπείας πρωτονίων είναι η ακρίβειά της, λένε οι ειδικοί.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως είναι κατάλληλη για όλους ανεξαιρέτως τους όγκους. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση καρκίνων σε κρίσιμης σημασίας περιοχές του σώματος (λ.χ. εγκέφαλος) ή όταν ο καρκινικός όγκος βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικής σημασίας δομές (λ.χ. δίπλα στο οπτικό νεύρο).
Συνολικά, ο οργανισμός Cancer Research UK υπολογίζει ότι η μέθοδος είναι κατάλληλη για περίπου 1 στους 100 πάσχοντες από καρκίνο.
Επειδή η μέθοδος είναι σχετικά νέα, είναι προς το παρόν λίγα τα κέντρα στην Ευρώπη που την εφαρμόζουν (στη Βρετανία λ.χ. ετοιμάζονται δύο που αναμένεται να λειτουργήσουν το 2018, ενώ προσπάθεια γίνεται να δημιουργηθεί και στην χώρα μας ένα, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας).
 
ΠΗΓΗ: ygeia.tanea.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept