Σύλλογος Ασθενών «Πεταλούδα»: SOS για Κύφωση – Σκολίωση σε εφήβους

175

 
σκολίωση
Αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα  με κύφωση και σκολίωση, εξαιτίας αλλαγής της στάσης του σώματος με υπολογιστές και κινητά και την έλλειψη εκγύμνασης. Τα παραπάνω μας ανέφεραν από το Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», με πρόεδρο τη Μαρία Τσεκούρα και ζητούν από τους γονείς να δείξουν λίγο μεγαλύτερη προσοχή στο πρόβλημα, διότι, όταν δε διαγνωστεί εγκαίρως τότε δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην ενήλικη ζωή των παιδιών τους και μπορεί να χρειαστούν χειρουργείο, για ν΄αντιμετωπιστούν οι πόνοι, που δημιουργούνται στην σπονδυλική στήλη.
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία ειδικά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, που γίνεται το «κτίσιμο» του σκελετού. Η επαρκής πρόσληψη γαλακτοκομικών, βιταμίνης D καθώς και η άθληση αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες για γερό σκελετό, όπως μας εξηγούν. Ωστόσο βασικά στοιχεία για όλα αυτά αποτελούν η στάση του σώματος, που έχει αλλάξει με τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα και βέβαια με την έλλειψη γυμναστικής.
κυφωση σκολιωση 2κυφωση σκολιωσηκυφωση σκολιωση 1
«Προσπαθούμε να κάνουμε τις εξετάσεις δωρεάν για σκολίωση και κύφωση και  να κάνουμε τις εκδηλώσεις που χρειάζονται. Τα κορίτσια εμφανίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα στη σκολίωση και τα αγόρια μεγαλύτερο πρόβλημα στην κύφωση, λόγω στάσης σώματος, υπολογιστή, λόγω έλλειψης εκγύμνασης. Εμάς μας ενδιαφέρει η πρόληψη, ώστε να μη χειροτερέψει το πρόβλημα, διότι στην αρχή είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο. Πρέπει όμως ν΄ αλλάξουν στάση κι οι γονείς διότι συχνά επειδή δεν είναι ένα πρόβλημα που στην αρχή φαίνεται, δεν το αντιμετωπίζουν εγκαίρως. Αν μεγαλώσει το πρόβλημα, τότε ο έφηβος δε βαδίζει σωστά, χάνει πόντους, έχει πόνους στη μέση. «Ξέρουμε πως είναι η κατάσταση αλλά με λίγη περισσότερη βοήθεια από το Υπουργείο Υγείας θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα και να μην υπάρχει και τόσο γραφειοκρατία από το Υπουργείο Παιδείας, για να κάνουμε ενημέρωση στα σχολεία».
Η νεανική κύφωση είναι οντότητα παθολογική, που έχει και διεθνές όνομα. Λέγεται νόσος του Scheuermann.
Εμφανίζεται στα κορίτσια όταν αρχίσει η διόγκωση των μαστών στην ήβη, οπότε στην προσπάθειά τους να το κρύψουν, το πρόβλημα μεγαλώνει. Τα αγόρια στην εφηβεία, προσπαθώντας να δείξουν άνετοι, βάζουν τα χέρια στις τσέπες.
Με τον όρο σκολίωση εννοούμε την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης με κύρια χαρακτηριστικά την πλάγια κλίση της (μεγαλύτερη των 11ο) με ταυτόχρονη στροφή των σπονδύλων γύρω από τον επιμήκη άξονα.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη σκολίωση μπορεί να αφορούν σε χρόνια μυοσκελετικά επώδυνα σύνδρομα, δυσμορφία του σκελετού και επιβάρυνση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος.
Κυφωση
Ταξινόμηση της σκολίωσης:
Βάσει του αιτίου που την προκαλεί η σκολίωση διακρίνεται σε ιδιοπαθή (80% των σκολιώσεων), όπου το αίτιο είναι άγνωστο και σε δευτεροπαθή (20% των σκολιώσεων), όπου εντοπίζεται κάποιο συγκεκριμένο αίτιο (οστεοπόρωση, νευρομυικές παθήσεις, ρευματολογικά νοσήματα κα).
Με βάση την ηλικία έναρξης η σκολίωση ταξινομείται ως εξής:

  1.  0-3 ετών, βρεφική
  2.  3-9 ετών, παιδική
  3.  9-18 ετών, εφηβική
  4.   Σκολίωση σε άτομα  >18 ετών οφείλεται συνήθως ή σε παραμονή σκολίωσης μικρότερων ηλικιών ή σε δευτεροπαθή σκολίωση.

Διεύθυνση Αθηνάς 10, 14561 Κηφισιά, τηλ. 2132086698, φαξ: 2108018122, e-mail:info@osteocare.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept