Επιστημονική έρευνα: Πως οι νότες αποτυπώνουν τον ψυχισμό

419

Συγχορδίες και ρεφρέν τραγουδιών, έγιναν αντικείμενο μελέτης με το σκεπτικό ότι η τέχνη και εν προκειμένω η μουσική, αποτυπώνει την εικόνα των καιρών. Εκατοντάδες χιλιάδες δημοφιλή τραγούδια των τελευταίων 30 ετών, αποπνέουν μια μελαγχολία ,αν και παραμένουν χορευτικά, γιατί η  ποπ μουσική διαγράφει πορεία συναισθηματικά καθοδική όπως σημειώνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Irvine,οι οποίοι εξέτασαν 500.000 τραγούδια που κυκλοφόρησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 1985 και 2015 και τα ταξινόμησαν ανάλογα με τα συναισθήματα που προξενούσαν.

Η μουσική διεγείρει το συναισθηματικό κόσμο και καθρεφτίζει την κοινωνία και η  κυρίαρχη πολιτισμικά ποπ μουσική, έχει γίνει πολύ πιο θλιβερή – και αυτό φαίνεται από το Lemonade της Beyonce, το CTRL της SZA, το Pop 2 mixtape της Charli XCX, στο οποίο περιλαμβάνεται ένα τραγούδι με τίτλο “Tears”, την προτίμηση της Σελίνα Γκόμεζ που τραγουδά για χωρισμούς και το ennui του “The Weekend” . Δεν είναι τυχαίο, πως όλα  χαρακτηρίζονται από μια αίσθηση ανίας και δυσαρέσκειας – ένα είδος τραγουδιών που εστιάζουν στη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση.

Η μουσική εν προκειμένω είναι αντανάκλαση του κόσμου, λένε οι επιστήμονες,  και αν ισχύει αυτό, μάλλον ζούμε σε σκοτεινούς χρόνους.

Υπάρχει βέβαια και κάτι οξύμωρο που σημειώνει η  Ναταλία Λ. Κομάροβα, η οποία εκπόνησε τη σχετική μελέτη και εξήγησε στο AP ότι: μπορεί  η “ευτυχία”, η “ζωντάνια” και η “θλίψη” να είναι σε ανοδική πορεία, αλλά, την ίδια στιγμή  τα τραγούδια είναι  και πιο “χορευτικά” και πιο κατάλληλα για πάρτι .Oι ήχοι ειναι πιο χορευτικοί,αλλά χαρακτηρίζονται από τη διείσδυση της ηλεκτρονικής μουσικής αλλά και του αργού θανάτου της κιθάρας  που είναι στο επίκεντρο της μελωδίας.“Το κοινό φαίνεται να προτιμά πιο χαρούμενα τραγούδια, παρ’ όλο που όλο και περισσότερα τραγούδια δυστυχίας κυκλοφορούν κάθε χρόνο”, συμπλήρωσε η κ. Κομάροβα.

Τελικά, η μουσική, “υμνεί” μια κοινωνία ανεπιθύμητη ή τρομακτική, εξηγεί η επιστήμη.

Πηγή:Associated Press

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept