Κλωνοποίηση : Από το προβατο, στους πιθήκους! Μήπως ήρθε η σειρά του ανθρώπου; (ΒΙΝΤΕΟ)

210

Πέρασαν 21 χρόνια από την εποχή που επιστήμονες στη Σκωτία ανακοίνωναν την ύπαρξη του πρώτου κλωνοποιημένου θηλαστικού, ενός πρόβατου, της «Ντόλι», το οποίο, γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1996, αλλά το Ινστιτούτο Ερευνών Ρόσλιν περίμενε επτά μήνες προβεί στις ανακοινώσεις που στις 22 Φεβρουαρίου του 1997, προκάλεσαν ανατριχίλα . Τα ζητήματα ηθικής που ανέκυψαν δεν πτόησαν τους επιστήμονες. Έξι χρόνια αργότερα, ολοκληρώθηκε η  χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος (Απρίλιος 2003) και από τότε, γεννήθηκαν πολλές ελπίδες για την  κατανόηση της λειτουργίας των γονιδίων με απώτερο σκοπό τη διορθωτική ή θεραπευτική παρέμβαση στο ανθρώπινο γονιδίωμα.Ο άνθρωπος διαθέτει περίπου 30.000 γονίδια.Το δεσοξυριβονουκλεϊνικό οξύ (η πλήρης ονομασία του DNA) είναι αυτό, που αποθηκεύει τις γενετικές πληροφορίες, που χρειάζονται για την ανάπτυξη και τη λειτουργία ενός οργανισμού. Τα τμήματά του, που περιέχουν τις γενετικές πληροφορίες  ονομάζονται γονίδια και κατανέμονται σε 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων.( Το σύνολο των γονιδίων αποκαλείται γονιδίωμα.)

 Όλα ξεκίνησαν από ένα μοναχό

Πατέρας της Γενετικής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο Αυστριακός μοναχός Γκρέγκορ Μέντελ (1822-1884), ο οποίος μέσω πειραμάτων που έκανε με διασταυρώσεις φυτών, κυρίως μπιζελιών, κατέληξε στους νόμους περί κληρονομικότητας, που δημοσίευσε το 1865, αποδεικνύοντας ότι η γενετική πληροφορία μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.

 Ευλογία ή κατάρα

Το πρώτο κλωνοποιημένο ζώο ήταν ένα πρόβατο, η Ντόλι, που γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1996, στη Σκοτία. Ο θάνατός της σε ηλικία 6 ετών ήρθε πρόωρα σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής του είδους και ενίσχυσε τους επικριτές της μεθόδου.

 

Προσωπικές θεραπείες

Η ανακοίνωση Βρετανών επιστημόνων ότι ανακάλυψαν τα γονίδια που ευθύνονται για επτά από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες, από τις καρδιοπάθειες μέχρι τη μανιοκατάθλιψη, αναζωπύρωσε τις ελπίδες για προσωποιημένες  θεραπείες

Η χαρτογράφηση και η Ελλάδα

Στον ελληνικό πληθυσμό τα πιο συχνά κληρονομικά μονογονιδιακά νοσήματα, που οφείλονται σε γονιδιακή δυσλειτουργία ή μετάλλαξη είναι η μεσογειακή αναιμία και η κυστική ίνωση. Η διάγνωσή τους μπορεί να γίνει με γενετικό έλεγχο και στις περισσότερες περιπτώσεις ήδη προσφέρεται και προγεννητική ή και προεμφυτευτική (έλεγχος εμβρύου πριν την εμφύτευση) γενετική διάγνωση.

 Η αρχική ευφορία διαψεύστηκε

Η εμφύτευση γονιδίων στο κύτταρο ενός οργανισμού με στόχο την αντιμετώπιση γενετικών ασθενειών ή καρκίνου είναι κάτι για το οποίο προσπαθεί να αντιμετωπίσει η επιστήμη. Για παράδειγμα, όταν λείπει ένα γονίδιο ή όταν ένα  άλλο ,που υπάρχει ήδη, δεν επιτελεί σωστά τη λειτουργία για την οποία είναι προγραμματισμένο.Το πρώτο εγχείρημα τέτοιας θεραπείας ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο του 1990 στις ΗΠΑ σε ένα τετράχρονο κορίτσι που έπασχε από βαριά ανοσοεπάρκεια. Η αρχική ευφορία διαψεύστηκε σύντομα αφού η ασθενής εμφάνισε λευχαιμία.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλές ασθένειες δεν καθορίζονται αποκλειστικά από ένα και μόνο γονίδιο αλλά από την αλληλεπίδραση μεταξύ τους καθως και από την επίδραση του περιβάλλοντος.  Μέχρι σήμερα καμιά τέτοια θεραπεία δεν στέφθηκε με επιτυχία 100%.

Νόμπελ Χημείας

Ο Αμερικανός Τζέιμς Γουότσον και ο Βρετανός Φράνσις Κρικ ήταν αυτοί που παρουσίασαν το 1953 το μοντέλο της διπλής έλικας του DNA ανοίγοντας νέους δρόμους στη Γενετική. Το DNA είναι ίδιο και υπάρχει σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Στον άνθρωπο έχει τη μορφή της σπειροειδούς διπλής έλικας. Οι δύο επιστήμονες τιμήθηκαν με το Νόμπελ Χημείας το 1962. Ο Γουότσον ήταν και ο πρώτος επικεφαλής της ομάδας από έξι χώρες, που ξεκίνησε τη διαδικασία χαρτογράφησης του ανθρώπινου DNA, τη μεγαλύτερη ίσως επιστημονική επιτυχία των αρχών του 21ου αιώνα.

Γάλα από κλώνους

Η κλωνοποίηση των ζώων για τη δημιουργία προϊόντων προς κατανάλωση δεν αποτελεί απλό θέμα αλλά εγείρει πλήθος ερωτημάτων και ανησυχιών. Κυβερνήσεις, πολίτες, αλλά και επιστήμονες αντιδρούν στο επιχείρημα των υπερασπιστών της κλωνοποίησης ζώων για κατανάλωση, περί καλύτερης και ποιοτικότερης παραγωγής που μπορούν να σώσουν τις υπανάπτυκτες χώρες από τον υποσιτισμό.

Όσοι αντιμάχονται την κλωνοποίηση υποστηρίζουν ότι θα επέλθει γενετική ισοπέδωση των διαφορετικών ζώων, ότι θα υπάρξουν προβλήματα υγείας στους κλώνους και πιθανώς μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι ακόμη και για την ανθρώπινη υγεία.

Πρόκειται για ένα άλυτο προς το παρόν παζλ στο οποίο εμπλέκονται το ασαφές νομικό πλαίσιο με τα διατροφικά σκάνδαλα.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω στην Ελβετία μπορεί να πιει κάποιος ένα ποτήρι γάλα από ζώο που προήλθε από κλωνοποίηση, κάτι που απαγορεύεται αυστηρά στη Δανία, ενώ στην Αργεντινή η κλωνοποίηση επιτρέπεται για εμπορικούς σκοπούς…

Παχυσαρκία και γονιδίωμα

Σε κληρονομικούς παράγοντες αποδίδουν πολλές έρευνες και την παχυσαρκία ή τουλάχιστον την προδιάθεση γι’ αυτήν. Σύμφωνα με έρευνες υποστηρίζεται ότι οι άνθρωποι που διαθέτουν δύο φορές ένα συγκεκριμένο γονίδιο έχουν κατά 70% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι. Αν συνυπολογίσουμε ότι η παχυσαρκία συνδέεται με ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου β’ ή καρδιακά νοσήματα, ενισχύεται περαιτέρω η θεωρία της γενετικής βάσης των νοσημάτων. Όμως και εδώ πρόκειται μάλλον για ένα απλό στατιστικό εύρημα και όχι για πλήρη κατανόηση της δράσης ενός συγκεκριμένου γονιδίου. Αν λοιπόν περιμένετε να απαλλαγείτε από το περιττό βάρος θα πρέπει να κάνετε ακόμη μεγάλη υπομονή.

Το τελευταίο μετέωρο βήμα

Τον περασμένο Ιανουάριο το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά κλωνοποίησαν δύο μαϊμούδες με την ίδια τεχνική που είχε κλωνοποιηθεί η «Ντόλι».

Η παγκόσμια επιστημονική και όχι μόνο κοινότητα έκανε λόγο για ένα ακόμη βήμα με στόχο την κλωνοποίηση ανθρώπων. Μάλιστα, επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι «ανοίγει ο κατηφορικός δρόμος για τη δημιουργία ανθρώπινων κλώνων». Από τη  θεωρία της «Εξέλιξης των Ειδών» από τον Δαρβίνο το 1859 μέχρι τον  Χίτλερ βασίστηκε στο έργο του Νίτσε «Ο Υπεράνθρωπος», για την αποτρόπαια ιδεολογία του.η ανθρωπότητα παρακολουθεί «μουδιασμένη» τα νέα δεδομένα. Υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες οτι η κινεζική τεχνική είναι «αναποτελεσματική και επικίνδυνη», ενώ στον αντίλογο, οι Κινέζοι επιστήμονες υπεραμύνονται πως οι κλωνοποιημένες μαϊμούδες θα χρησιμοποιηθούν μονο  σε έρευνες για τις ανθρώπινες ασθένειες και ότι δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν στην κλωνοποίηση ανθρώπων.

Δείτε το βίντεο

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept