Θύμαινα: Το μυστήριο της νόσου Κοέν στο πανέμορφο νησί του Αιγαίου

482

H Θύμαινα, είναι ένα μικρό νησί του ανατολικού Αιγαίου που ανήκει στο νησιώτικο συμπλέγμα των Φούρνων Κορσεών και  βρίσκονται στο νοητό τρίγωνο μεταξύ Σάμου, Ικαρίας και Πάτμου.

Η έκταση του είναι 10,07 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η πολύπλοκη ακτογραμμή της αγγίζει τα 25 χιλιόμετρα δημιουργώντας αρκετούς κάβους, διαύλους και αθέατους υπήνεμους όρμους, γεγονός που δικαιολογεί γιατί παλιότερα το είχαν για λημέρι τους πειρατές.

Συμφωνα με την τελευταία απογραφή, έχει  136 κατοίκους αλλά οι ντόπιοι λένε ότι σήμερα είναι μάλλον λιγότεροι.

Παρόλο τον μικρό πληθυσμό του, το νησί, παρουσιάζει μεγάλη νοσηρότητα από το λεγόμενο σύνδρομο «Κόεν», μια σπάνια ασθένεια.

Το σύνδρομο Κόεν οφείλεται σε γονιδιακή μετάλλαξη και  υπάρχει παγκοσμίως σε πολύ λίγα μέρη. Δηλαδή έχει βρεθεί στην Φινλανδία, έχει βρεθεί στους Φούρνους , αλλά και κάπου στην Αυστραλία.

Το Σύνδρομο Cohen είναι μια αυτοσωματική υπολειπόμενη νόσος που οδηγεί :

στη νοητική υστέρηση, τη μικροκεφαλία, την καθυστερημένη ανάπτυξη, τη σοβαρής μορφής μυωπία, την προοδευτική χοριοαμφιβληστροειδική δυστροφία, την κύφωση και/ή σκολίωση, τις δυσμορφίες των άκρων, τον τροπιδοειδή θώρακα, την υπερκινητικότητα των αρθρώσεων κ.α. Είχε παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες ότι στους απομονωμένους πληθυσμούς της άγονης γραμμής του Αιγαίου (περίπου 2.000 άνθρωποι συνολικά) καταγράφονται αυξημένοι δείκτες νοητικής υστέρησης.

Ομάδα ερευνητών ξεκίνησε να ταξιδεύει στα νησιά αυτά και διαπιστώθηκε ότι το φαινόμενο μπορούσε να εξηγηθεί από τη μετάλλαξη του γονιδίου COH1 και κατ’ επέκταση την εκδήλωση του συνδρόμου Cohen.

Η μελέτη που δημοσίευσαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση American Journal of Medical Genetics αναφέρει πως η ανακάλυψη αυτή συνέβαλε στον αποτελεσματικότερο προγεννητικό έλεγχο και τον καλύτερο εντοπισμό των φορέων του γονιδίου.

.«Τώρα πλέον γνωρίζουμε και έτσι με εξετάσεις και έλεγχο είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να έχουμε πλέον κρούσματα όπως στο παρελθόν που τα περισσότερα περιστατικά ήταν από τη Θύμαινα»λέει ο Δήμαρχος των Φούρνων Κορσέων  κ. Ιωάννης Μαρούσης στο ΑΠΕ

Το νησί, εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000, ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), λόγω της περιβαλλοντικής σημασίας των χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων της περιοχής, καθώς και των ειδών πανίδας και χλωρίδας.

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept