Μηχανή του χρόνου: Πώς θα είναι το πρόσωπό σας σε 30 χρόνια;

396

Ένα πορτραίτο  » αλά Ντόριαν Γκρέι »  είναι σε θέση να φιλοτεχνήσει λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης!

Μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια, τις ρυτίδες έκφρασης και την αλλοίωση στο πρόσωπο από μια φωτογραφία και έτσι, να δημιουργήσει μια νέα εικόνα. Ενώ εσείς μένετε ακτινοβόλα νέος/α,  το…πορτραίτο σας, θα δείχνει  γερασμένο κατά 30 χρόνια.

Οι επιστήμονες «εκπαίδευσαν» το σύστημά τους ώστε να κάνει προβλέψεις και γήρατος αλλα και νεότητας,  τροφοδοτώντας το με περισσότερες από 100.000 εικόνες από βάσεις δεδομένων προσωπικοτήτων σε διαφορετικές ηλικίες της ζωής τους.

Απέδειξαν πως το λογισμικό θα είναι σε θέση να δημιουργήσει στον υπολογιστή, το πιθανό πρόσωπο ενός 30άρη, στα 50 ή τα 60 του. Που αποσκοπεί αυτό;

Η μικρή αυτή μελέτη δεν λειτουργεί μόνο σαν μια υπενθύμιση για υπενθυμίσει τις επιπτώσεις για παράδειγμα του τσιγάρου ή της ηλιοθεραπείας στο προσωπο. Θα μπορούσε να είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για την αστυνομία, όταν ψάχνει για άτομα που έχουν εξαφανιστεί σε νεαρή ηλικία ή εγκληματίες που διαφεύγουν…

Ανάλογα  προγράμματα μέχρι τώρα έκαναν μικρή επεξεργασία με το να βάζουν μόνο λίγες ρυτίδες και να κολλάνε σακούλες κάτω από τα μάτια. Η νέα μέθοδος,  βασίζεται σε τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και άλλων εικόνων για να δημιουργήσει μια λεπτή (και πιο ρεαλιστική) εξέλιξη του προσώπου.

Οι ερευνητές από την Κίνα και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το «Science», ανέπτυξαν σύστημα που χρησιμοποιεί έναν ειδικού τύπου αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος αποτελείται από δύο ανταγωνιστικά μεταξύ τους μέρη (Generative Adversarial Network-GAN).

Χρησιμοποιείται στην μη επιτηρούμενη μηχανική μάθηση. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι ερευνητές εκπαιδεύτηκαν τον αλγόριθμό τους χρησιμοποιώντας 50.000 εγκληματίες και 163.446 εικόνες από 2.000 διαφορετικές διασημότητες σε 10 χρόνια.

Το ένα μέρος παίρνει τη φωτογραφία ενός προσώπου και αναπαράγει ένα άλλο πρόσωπο του ίδιου ανθρώπου σε μια μελλοντική ηλικία.

Το δεύτερο μέρος -μετά από την κατάλληλη εκπαίδευση- συγκρίνει αυτή την εικόνα με την πραγματική εικόνα κάποιου άλλου ανθρώπου στην ίδια μελλοντική ηλικία-στόχο, βελτιώνοντας έτσι την αρχική εικόνα.

Πηγή:iflscience.com

 

 

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept