Αρσενικό: Βασιλιάς των δηλητηρίων αλλά και δηλητήριο των βασιλιάδων!

477

Το εύρημα των τριών …δηλητηριωδών βιβλίων στο Πανεπιστήμιο της Νότις Δανίας από αρσενικό, έφερε ανατριχιαστικούς συνειρμούς. Η γνώση ποτιζόταν με δηλητήριο . Οι επιστήμονες το εντόπισαν με τη χρήση ακτίνων Χ σε κείμενα από βιβλία του 16ου και του 17ου αιώνα, που ενδεχομένως να είχαν σβηστεί για να γραφτεί κάτι άλλο πάνω τους.

 

Όμως σε τρία βιβλία ήταν δύσκολο να διαβάσουν τη χειρόγραφη λατινική γραφή κάτω από ένα παχύ στρώμα πράσινης βαφής, κι έτσι τα βιβλία μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο για περαιτέρω ανάλυση. Όμως αυτή η πράσινη βαφή, δεν ήταν ακριβώς βαφή: ήταν το χημικό στοιχείο αρσενικό, μία από τις πιο τοξικές ουσίες στον κόσμο.

Το αρσενικό, ήταν πολύ δημοφιλές στο παρελθόν. Τόσο στην αναγεννησιακή Ιταλία όσο και στη γαλλική Αυλή του 17ου αιώνα.

Αφενός το ότι δεν έχει γεύση  και αφετέρου το ότι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από αρσενικό μοιάζουν με εκείνα της χολέρας και της δυσεντερίας που μάστιζαν την Ευρώπη

Το αρσενικό χρησιμοποιήθηκε  από τους Βοργίες  κατά κορον και τους  γάλλους ευγενείς να λύνουν με τη βοήθειά του τις οικογενειακές διαφορές τους τόσο συχνά ώστε το αρσενικό να ονομαστεί «σκόνη της διαδοχής» (poudre de succession).

Παραγόμενο ως  παραπροϊόν του καθαρισμού των μετάλλων, το τριοξείδιο του αρσενικού άρχισε να πωλείται ως ποντικοφάρμακο με πολλές δυνατότητες, αφού μπορούσε να απαλλάξει το σπίτι από ακάρεα, κατσαρίδες αλλά και ανεπιθύμητους συζύγους!

Ούτε λίγο ούτε πολύ η δηλητηρίαση με αρσενικό πήρε επιδημικές διαστάσεις στην Αγγλία του 19ου αιώνα, όπου επιλεγόταν κυρίως από γυναίκες δολοφόνους.

Για χρόνια, τον 19ο αιώνα, το αρσενικό θεωρήθηκε επικίνδυνο για φαγητό, αλλά αρκετά ασφαλές για να το χρησιμοποιήσει και με άλλους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της χρωστικής στα γραμματόσημα που προορίζονταν να γλείφουν ή σε πράσινα φορέματα που φορούσαν .

Τώρα, όμως, γνωρίζουμε ότι όταν το αρσενικό χρησιμοποιείται στη βαφή, εξακολουθεί να είναι πολύ επικίνδυνο. Μπορεί να σχηματίσει μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να φτάσουν μέχρι τους πνεύμονες των ανθρώπων.

Στα μέσα του 19ου αιώνα κατέστη δυνατή η ανίχνευσή του σε δείγματα νεκροψιών, ενώ αργότερα με ειδικό νόμο προστέθηκε μπλε χρώμα στην άσπρη σκόνη τριοξειδίου του αρσενικού (προκειμένου να αποφεύγονται λάθη στη χρήση του) και έγινε υποχρεωτική η καταχώριση του ονόματος του αγοραστή ποντικοφάρμακου στα φαρμακεία.

Το αρσενικό είναι γνωστό από την χρήση του στις απόπειρες δολοφονίας και αυτοκτονίας. Sprays και αέρια με αρσενικό χρησιμοποιήθηκαν κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το ονομαζόμενο Lewisite να είναι το αγαπημένο των Άγγλων.

Το αρσενικό μπορεί να προκαλέσει σε διαφορετικές δόσεις όλους του τύπους τοξικότητας, την οξεία, την υποξεία και την χρόνια. Ένα κλινικό σημείο οξείας έκθεσης είναι το οίδημα των βλεφάρων, ο γαστρεντερικός ερεθισμός και συχνά η κεντρική και περιφερική νευροπάθεια.

Κατά την χρόνια έκθεση, συχνά είναι η Garlic breath, η δερματική ευαισθησία, δερματοπάθειες και η κερατίτιδα. Όλοι οι τύποι ενδέχεται να προκαλέσουν ηπατική και νεφρική καταστροφή και στις σοβαρές περιπτώσεις αιμόλυση των ερυθροκυττάρων.

Ο εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει εξέταση των επιπέδων του αρσενικού στα ούρα 24ωρου, πλήρη αιματολογικό έλεγχο και ενδεχομένως χημική ανάλυση των μαλλιών και των νυχιών των άνω άκρων.

Το αντίδοτο που χρησιμοποιείται είναι το British anti-Lewisite η BAL. Η χημική ονομασία του είναι dimercaprol.

Με πληροφορίες από  tovima.gr και  pemptousia.gr

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept