Δεν φαντάζεστε τι είναι αυτή η μάσκα και τι προκαλεί

751

Ο Xin Liu, ένας καλλιτέχνης και απόφοιτος του MIT Media Lab, δημιούργησε μια υψηλής τεχνολογίας μάσκα που περιβάλλει το κεφάλι και αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος τη αναπνοή του φέροντος . Μπορεί όμως, μέσα από αυτή τη διαδικασία,της ακουστικής…αναπνοής, η συσκευή του  να χειραγωγήσει και να προκαλέσει ή να ενισχύσει όσα νιώθει αυτός που το φοράει…

Σπανίως μπορούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας.Ξεχάστε τη θρησκεία, τα κινητά τηλέφωνα και τα κοινωνικά μέσα. Είναι τα οπιούχα των μαζών. Σήμερα, ακόμη και οι τεχνολογικοί γίγαντες ανησυχούν για τον …τεχνολογικό εθισμό.

Χρησιμοποιώντας έναν αισθητήρα αναπνοής τοποθετημένο κάτω από τα ακουστικά της μύτης και ακουστικά  στα αυτιά, η συσκευή, την οποία αποκαλεί Masque, επιτρέπει στο  χρήστη να ακούει την αναπνοή του μέσα από ελαφρώς στρεβλωμένη ακουστική ανατροφοδότηση.

Ο Liu αναρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις σωματικές διεργασίες ενός ατόμου για να ρυθμίσει τα συναισθήματά του και να αλλάξει τη συμπεριφορά του –  χωρίς να τη συναίνεσή του.Το σώμα μας είναι γεμάτο λειτουργίες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε εύκολα. Πείνα, καρδιακός ρυθμός, πέψη, κλπ.»Η αναπνοή είναι ένα από τα μοναδικά πράγματα που οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να αλλάξουν», δήλωσε ο Liu στο Digital Tends.

Η επίδραση αυτής της ανατροφοδότησης και η χρήση της …μάσκας, προκάλεσε στους περισσότερους που τόλμησαν να πειραματιστούν, άγχος σε συνδυασμό με σεξουαλική διέγερση, παρόλο που δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη φυσιολογία τους. Η έρευνα αποδεικνύει πόσο ευαίσθητοι  μπορούμε να είμαστε στην αόρατη επίδραση της τεχνολογίας.

Στην ουσία με τη συσκευή, τα μοτίβα αναπνοής αναμεταδίδονται στα αφτιά, παραποιημένα και έτσι το άτομο, ταυτίζεται με αυτό που ακούει.

. «Ξέρεις ότι είναι η δική σου φωνή, αλλά αυτό ακούγεται διαφορετικό γιατί έρχεται μέσω άλλων συσκευών. Ξαφνικά καταγράφεται  αυτό ως τη δική σας φωνή επειδή συγχρονίζεται μαζί σας μέσα από τις ενέργειές σας. » διευκρίνισε  ο Liu

Σε μία από τις μελέτες, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν ένα κοινό τεστ που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του στρες: Διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες, και οι δύο φορούσαν Masque, αλλά άκουσαν διαφορετικά ποσοστά αναπνευστικής ανατροφοδότησης. Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες από την ομάδα που άκουσαν την ταχύτερη και ισχυρότερη ανατροφοδότηση ανέφεραν ότι έζησαν περισσότερο άγχος.

Σε μια δεύτερη μελέτη, δώδεκα ίσιοι άντρες έδειξαν σε καθεμία από τις δεκατέσσερις φωτογραφίες των γυναικών για 30 δευτερόλεπτα και ζήτησαν να τις αξιολογήσουν ανάλογα με το πόσο ελκυστικές, συναρπαστικές και φιλικές εμφανίστηκαν. Τα αποτελέσματα του Liu έδειξαν ότι καθώς οι συμμετέχοντες ακούσουν ταχύτερα και πιο δυνατά την αναπνοή τους, ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα έλξης για τις γυναίκες στις φωτογραφίες.

Ταχύτερη αναπνοή κυκλοφορεί περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλό σας για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση καταστάσεων υψηλής έντασης. Για τους προγόνους μας αυτό σήμαινε την εκδίωξη του θηράματος ή τη διαφυγή αρπακτικών.Στη σύγχρονη πραγματικότητα,  σημαίνει να έχεις άγχος σε μια συνέντευξη ή να σπεύδεις σε μια συνάντηση.Έτσι, παρόλο που η αναπνοή και η φυσιολογία των ίδιων των συμμετεχόντων δεν άλλαξαν, έχει σημασία, που ένοιωθαν πιο ανήσυχοι όταν  άκουσαν υψηλότερο αναπνευστικό ρυθμό.

Όσο για τη σεξουαλική μελέτη, ο Liu βρήκε μια εξήγηση σε έναν ψυχολογικό όρο που ονομάζεται αταξία της διέγερσης. Με έμμεσο τρόπο οι εξεταζόμενοι,»Άκουσαν ένα βαρύτερο ήχο αναπνοής και σκέφτηκαν ότι ήταν πιο ξαναμμένοι ή πιο διεγερμένοι από ότι στην πραγματικότητα. Τότε άρχισαν να συμπεριφέρονται διαφορετικά. »

Ο Liu δεν σχεδιάζει να πουλήσει τη συσκευή αλλά και μόνο η δυνατότητα …χειραγώγησης που δίνει, ίσως κάνει κάποιους άλλους να τον αντιγράψουν με άλλο μοντέλο

Πηγή: digitaltrends.com

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept