Με ατονική μουσική θα ελέγξουν την αντικοινωνική συμπεριφορά

237

Τελικά υπάρχει μεγάλη αλήθεια στη ρήση » η μουσική εξημερώνει».Η μουσική, μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία συγκεκριμένων ψυχικών ασθενειών και ψυχοσωματικών διαταραχών, όπως έχουν καταλήξει Αμερικανοί και Σκωτσέζοι επιστήμονες, αλλά οι Γερμανοί πρωτοπορούν.

Εφαρμόζουν μέσω της μουσικής, την … πάταξη της αντικοινωνικής συμπεριφοράς….

Στους σταθμούς του μετρό, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λονδίνο, συχνά ακούς απαλή κλασική μουσική, ίσως Μότσαρτ ή Μπαχ, που στοχεύει να ηρεμεί τους θυμωμένους επιβάτες και να αποθαρρύνει τους πιτσιρικάδες από το να παραμένουν εκεί.

Από τις 24 Αυγούστου , όμως, η Deutsche Bahn –η εταιρεία που διαχειρίζεται τους γερμανικούς σιδηροδρόμους– αποφάσισε ότι το ρεπερτόριο θα αλλάξει.

Από το φθινόπωρο θα παίζει ατονική μουσική στον σταθμό της στο Βερολίνο.Η ατονική μουσική είναι αρχική δημιουργία του Αρνολντ Σένμπεργκ, ενός Αυστριακού συνθέτη ο οποίος στις αρχές του 1900 προσπάθησε να απομακρυνθεί από την παραδοσιακή μουσική που βασιζόταν σε συμβατικές αρμονίες.

Στις μέρες μας, ατονική μουσική υπάρχει σε κάθε στυλ, από ηλεκτρονική μέχρι τζαζ, αλλά οι διαχειριστές των δημόσιων συγκοινωνιών προτιμούν την κλασική μουσική όταν προσπαθούν να ελέγξουν την αντικοινωνική συμπεριφορά.

Αν σας φαίνεται αδιάφορο, δείτε  που κρύβεται η αλήθεια.

Στόχος είναι ο σταθμός να γίνει  λιγότερο φιλόξενος για τους χρήστες ναρκωτικών.

Επεξηγώντας την κίνηση Γερμανός αξιωματούχος τόνισε ότι λίγοι άνθρωποι θεωρούν αυτή τη μουσική όμορφη και πολλοί τη θεωρούν κάτι από το οποίο πρέπει να ξεφύγουν.

H Deutsche Bahn δεν μπόρεσε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου καθώς μένει να αποφασιστεί ποια μουσικά κομμάτια θα χρησιμοποιηθούν, όπως γράφει η kathimerini.gr

Οι  μουσικοθεραπευτές πάντως συστήνουν να ακούτε Μπετόβεν  για την αντιμετώπιση κρίσεων πανικού,

 Ρink Floyd για την κατάθλιψη και

 Βιβάλντι, Πάχελμπελ, Χέντελ και Μπαχ είναι ιδανικά για την αντιμετώπιση του στρες

Επίσης  επιβεβαιώνουν το λεγόμενο  «Μozart effect», σύμφωνα με το οποίο μια συγκεκριμένη σονάτα του αξεπέραστου μουσουργού, ενισχύει την ικανότητα διαχείρισης και επίλυσης πολύπλοκων προβλημάτων, μειώνει τα λάθη κατά τη διάρκεια της εργασίας και συμβάλλει στη δημιουργικότητα του ατόμου.

 

Διαβάστε επίσης

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept